IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължиха процедурата за отдаване на концесия на "Летище София" до края на януари

Има законово основание за удължаване на процедурата след писмено искане от летищен оператор, обяви транспортният министър

17:25 | 18.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Летище София</em></p>

Снимка: Летище София

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията удължава процедурата за концесиониране на „Летище София“ до края на януари.

„Имаме законово основание да го направим“, съобщи на пресконференция днес ресорният министър в оставка Ивайло Московски.

По думите му има писмено заявление от летищния оператор на Манчестър, който е поискал удължаване на срока.

Московски напомни, че процедурата е отворена и в момента са получени над 1200 въпроса, зададени от летищни оператори, авиокомпании, адвокатски кантори и банки, които вероятно имат интерес към „Летище София“, но засега не се знае колко оферти ще се подадат.

„Оставяме на служебния кабинет на г-н Радев (новоизбрания президент - бел. ред.) да решат дали да предприемат процедура, или не“, коментира Московски.

Той каза, че решението е взето след консултации с премиера Бойко Борисов.

Московски посочи своите мотиви да не се прекратява процедурата за концесията. Според него тя не е самоцел, а е обвързана с единствената възможност да бъдат стабилизирани държавните железници.

Той припомни, че партия ГЕРБ е заварила БДЖ с 850 млн. лева необслужвани дългове, които сега са намалени до 500 млн. лева, но кредиторите не позволяват повече разсрочване.

Днес по-рано министърът на финансите в оставка Владислав Горанов обяви, че за момента няма решение кой ще вземе концесията, като конкурсът е в ход. Той е на мнение, че тя „би била много добро решение за управлението на "Летище София", защото по този начин ще се получат допълнителни пари за цялата транспортна система.

Коментарът му беше предизвикан от искането на социалистите Жельо Бойчев, Георги Свиленски и Драгомир Стойнев, настоящият и бъдещият служебен министър на транспорта да прекратят процедурата за концесията на „Летище София“, заявено на специална пресконференция в парламента.

„По същество националното летище според документацията трябва да бъде отдадено за концесия за 35 години. Обявихме се против това още със самото обявяване на процедурата, отстояваме тази позиция“, посочи Жельо Бойчев.– Отдаването на националното летище на турска фирма за нас е пробив в националната сигурност. Това е може би цената за подкрепата на г-н Ердоган за Цецка Цачева на последните избори”.

Московски определи като некоректни изказванията на социалистите, че с отдаването на концесия ще се наруши националната сигурност заради значимостта на „Летище София“.

Той прогнозира, че държавата може да остане без железници.

„Ако не се правят резки промени, секторът може да остане устойчив“, смята Московски.

„Тези които са за спиране на концесията трябва ясно да отговорят от къде ще бъдат осигурени необходимите средства за БДЖ, каза още министър Московски. 

Той е на мнение, че не е редно дългът на дружеството да се изплаща, като се взима държавен заем, който да се плаща от всички данъкоплатци. „Концесията е единственият начин, по който бихме могли да оздравим железниците“, смята министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 7 години
Лондонската офшорка ВТБ с шеф Милен Велчев е кандидат за концесията!!Не е ли малко странно случващото се!!С фиктивен заем същата тази офшорка придоби чрез поставеното лице СПАС РУСЕВ най скъпият и ВЪЗБРАНЕН актив на КТБ оператора ВИВАКОМ??Същата тази офшорка се е насочила и към покупката на банка ВИКТОРИЯ в която бяха прехвърлени ЦЕННИТЕ активи на КТБ!!СЪЩАТА ТАЗИ ОФШОРКА КОЯТО Е ЕДИНИЯТ ОТ ТРИМАТА НАЙ ГОЛЕМИ АКЦИОНЕРИ ВЪВ ФАЛИРАЛАТА БАНКА КТБ вместо да се разплати с вложителите придобива по престъпен начин активи на банката!!В тази организирана престъпна група освен Милен Велчев, участва и брат му Георги представляваш оператора Виваком!! Без участие МУ не би могъл да се осъществи фиктивния заем отпуснат на ВИВАКОМ от ВТБ!Продажбата на възбранения оператор на царския приятел СПАС РУСЕВ бе извършена пред погледа на правителство , прокурор, синдик , и разбира се ОПОЗИЦИЯ!!Както са тръгнали нещата шофьора на СТОЯН МАРКОВ е на път да се превърне в собственик на БЪЛГАРИЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 7 години
Това летище отдавна трябваше да бъде дадено на концесия Но вероятно ще го направят когато оглозгат всичко Московски да не се прави на разсеян и да прехвърля отговорността на други Вероятно януари още тои ще бъде министър на транспорта и да действа *** социалисти въпреки че търга за концесията още не е приключил обявиха за победител турска фирма И какво като е турска Турски компании оперират наи натоварените летища в Европа -тези в Истамбул и Анкара и се справят прекрасно Но които и голям оператор да спечели концесията тои за кратко време ще направи летището голям европеиски транспортен център Дано малограмотните български политици не се издънят отново Както при магистрала Тракия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още