Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Улрике Щрака: Австрия очаква от България да засили борбата с корупцията

Заради недостига на подготвени кадри на пазара на труда трябва офанзива в образователна насока, смята търговското аташе на австрийското посолство

гледано: 2702   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Главните очаквания на австрийските инвеститори в България са за усилване на борбата с корупцията и увеличаване на предвидимостта по отношение на законовите изменения и въвеждането на нови правила. Това каза Улрике Щрака, търговско аташе в австрийското посолство в България, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Щрака посочи, че интересът на австрийските дружества към България се запазва, като част от компаниите в нашата страна се разширяват през 2019 г., а предстои навлизането на пазара и на нови инвеститори. Тя обясни, че им сътрудничат, за да се позиционират по-добре и в търсенето на български партньори. „Тази година фокусът е в хранителната индустрия, в софтуера и в ИТ индустрията, помагаме и на дъщерни компании в Австрия", напомни търговското аташе в австрийското посолство.

По думите ѝ мястото, на което дружествата предпочитат да се установят, зависи основно какво търсят като суровина и работна ръка. “Има и австрийски дружества, които се насочват към малки български градове, защото търсят развитие в туристическия сектор, каза Улрике Щрака. – Образованието и научноизследователската дейност на ниво компании и държави са важни теми, които спомагат за по-доброто икономическо развитие на дадена страна.

Търговското аташе обаче е на мнение, че нито България, нито Австрия обаче имат достатъчно подготвени кадри. „Недостигът на подготвени кадри на пазара на труда значи, че трябва офанзива в образователна насока“, смята тя.

Щрака коментира и необходимостта работата между правителството и бизнеса да бъде улеснена за привличането на повече инвестиции.

Дигитализацията е една от приоритетните теми за австрийското европредседателство. Има насоки в това отношение, в които България е доста добре развита. Високоскоростният интернет тук е част от силните ѝ страни. В отношенията между правителството и бизнеса Австрия пък има голям опит и може да помогне на България, създаването на електронно правителство също е важно“, посочи тя какви са ефективните начини за сътрудничество. Според нея могат да се използват различни инструменти за това.

Как дуалното обучение ще отговори на предизвикателствата на пазара? Има ли на европейско ниво предложения към образователната система? Как се отразява на Австрия икономическото забавяне в Германия и Италия?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Президентът: Регионалната политика изисква реално овластяване на местните власти