Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

"УниКредит Булбанк" понижи прогнозата си за растежа на българската икономика

Основни фактори за това са продължителните нарушения във веригите на доставки и очертаващата се по-висока инфлация

"УниКредит Булбанк" понижи прогнозата си за растежа на българската икономика

Снимка: Cesar Rodriguez/ Bloomberg

Икономически растеж на българската икономика в размер на 3,6% за тази година прогнозират икономистите на "УниКредит Булбанк" в най-новия си доклад, публикуван на сайта на банката. Те понижават леко прогнозата за годишното увеличение на БВП за 2022 г. спрямо очакваните 3,9% преди три месеца поради по-тежки и продължителни нарушения във веригите на доставки и очертаващата се по-висока и по-продължителна инфлация.

Още по темата

Очакванията са инфлацията да достигне до 6% средно за цялата 2022 г., като основните причини за увеличението ѝ са свързани с високите цени на енергоносителите, нарушенията във веригите на доставки и базовите ефекти.

Икономистите очакват тези фактори да бъдат с временен ефект и през 2023 г. инфлацията да спадне до 3% средно за годината, а икономическият ръст да се ускори до 4,3%, като нивото на безработицата ще спадне до нива, съответстващи на пълна заетост. 

Икономическите прогнози за нивото на инфлация са базирани на допускането, че цените на електроенергията и топлоенергията за домакинствата ще нараснат с 15% през април 2022 г. Според анализаторите инфлацията ще окаже неблагоприятен ефект върху нивото на потребителско доверие, а структурата на БВП вероятно ще се промени.

Повече инвестиции за сметка на частното потребление

Частното потребление ще допринася по-малко за икономическия растеж през 2022 г. в сравнение с 2021 г. основно заради прогнозираната по-висока инфлация на потребителските цени.

През тази година поскъпването ще намали разполагаемия доход на домакинствата в много по-голяма степен, отколкото през 2021 г. Въпреки понижените нива на потребление икономистите на "УниКредит Булбанк" очакват увеличение в ръста на инвестициите, движени най-вече от по-големи проекти в публичния сектор. Очакванията им са публичните инвестиции в подкрепа на зеления преход и дигитализацията, финансирани от механизма на ЕС ‘’Следващо поколение‘‘, да стимулират потенциалния растеж, при реализиране на необходими за това реформи.  

Без значително увеличение на заплатите

Очакваната по-висока инфлация през тази година няма да се доведе до значително увеличаване на заплатите, коментират от "УниКредит Булбанк". Изчисленията им са на база норма на безработица и други важни показатели за пазара на труда, от които се вижда, че икономиката все още не е достигнала пълна заетост.

Те обаче отбелязват, че делът на мениджърите, които докладват за проблеми с намирането на работна ръка сега, в сравнение с периода преди началото на пандемията, е по-нисък в България в сравнение с останалите страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), за които такива данни са налични.

Изводът на анализаторите от екипа на Кристофор Павлов, главен икономист на "УниКредит Булбанк", е, че процесът на възстановяване на пазара на труда протича по-бавно в България в сравнение с повечето страни от ЦИЕ, като това има и положителна страна, тъй като случващото се на пазара на труда не е сред факторите, които допринасят за увеличаване на инфлацията в момента.

      България има по-малък недостиг на работна ръка в сравнение със страните от ЦИЕ

Развитието на икономиката и през 2022 г. ще продължи да бъде тясно обвързано с хода на пандемията от Covid-19. Въпреки появата на новия вариант омикрон перспективите са ваксините да запазят ефективността си, а процентът на ваксинираното население да се повиши, макар и оставяйки най-вероятно под нужните стойности за достигане на групов имунитет. При тези условия отрицателният ефект на нови вълни на пандемията върху траекторията на растежа би трябвало да е по-ограничен, отколкото в миналото, коментират от "УниКредит Булбанк".

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание