IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УПФ настояват за свободен избор на осигурените при изплащането на втора пенсия

Пенсионните дружества искат в закона да се уреди възможността за унаследяване на пожизнената пенсия

17:31 | 26.04.16 г. 8
УПФ настояват за свободен избор на осигурените при изплащането на втора пенсия

Пенсионните дружества настояват задължението за получаване само на пожизнени пенсии от универсалните фондове да се замени със свободен избор. Това се посочва в позиция на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване /БАДДПО/ във връзка с публикувания за обществено обсъждане от Министерството на финансите проект на Закон на изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване.

Пенсионните дружества заявяват своето категорично желание да изплащат всички видове пенсии, като настояват задължително в закона да се регламентира свободен избор на българските граждани и към момента на тяхното пенсиониране да им се предостави право сами да преценят и изберат дали искат да им се изплатят наведнъж част или всички натрупани до момента средства по индивидуалните им партиди, дали искат да получават пожизнена пенсия или срочна пенсия с гарантиран или с променлив размер, включително платима от индивидуалната партида до нейното изчерпване, посочва се в позицията. 

Пенсионните дружества настояват и за лицата, избрали да получават пожизнена пенсия, да се уреди в закона възможността за нейното унаследяване.

В този смисъл настояваме задължението за получаване само на пожизнени пенсии от универсалните пенсионни фондове да се замени със свободен избор на лицата, съобразно волята им и конкретната житейска ситуация кога и как да се разпоредят с личните си пенсионни средства, което да става към момента на пенсионирането им. Това би било аналогично на последните значителни промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) (от лятото на 2015 г.), с които се даде право на гражданите да избират вида си на осигуряване, включително и да предпочетат само Държавното обществено осигуряване. Само подобен аналогичен законодателен подход ще гарантира спазване на конституционно признати права на собственост на гражданите и на пенсионно осигуряване при зачитане на собствената им воля, смятат от БАДДПО.

От там заявяват, че всякакви промени, които се отнасят до сектора на допълнителното пенсионно осигуряване, следва да се предлагат, дискутират и осъществяват след приключване на прегледа на активите на пенсионните фондове.

Те отбелязват, че не е ясно след евентуалното приемане на настоящия законопроект, какво още ще се случва при регулирането и надзора на допълнителното пенсионно осигуряване с оглед на заложеното  в Национална програма за реформи след провеждане на този преглед да се изготвят нови законодателни промени през септември 2016 г. в КСО.

Предложенията на МФ не са аргументирани чрез пълноценна оценка на тяхното въздействие в краткосрочен и дългосрочен план върху пенсионната система и върху социално-икономическото развитие на страната, посочват още от асоциацията. По тях не е проведено предварително обществено обсъждане със заинтересованите страни и с браншовите асоциации. Определен е срок от 3 седмици за обществено обсъждане, като значителна част от него са национални и празнични дни, пише в позицията.

Подобен законодателен подход - „набързо“, „на тъмно“ и в „тайна“ от обществото и от бранша създава правен хаос, нестабилност и риск от противоречива правна уредба, ерозира доверието в пенсионната система, а като цяло и във финансовата система и нейната стабилност, смятат от БАДДПО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
gabarduk
преди 7 години
http://***.dunavmost.bg/Bulgaria/News/44135-zverski-grabezh-kade-sa-pariteа де ... де са парите :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
УПФ затова е частен фонд за да няма солидарност но може при изрично съгласие на пенсионера да има Отделно няма как след пенсиониране да има опция да си ги изтеглиш накуп но задължително трябва да има някаква застраховка ако пенсионера доживее 100год. и това го има в закона но Горанов защитава частните пенс.фондове ?! - защото е наясно с това което казва Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти ,че две пенсии са по-малко от една тоест ,че частните фондове са ***(крадци) и отделна тема е ,че могат да фалират а те ще фалират заради системната криза ,и затова пиша започвайки от далече - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027КАЗАНО ПРОСТО - частните пенсионни фондове ще фалират и съм готов да застана пред експерти и академиите на науките за да обясня още по-подробно ако трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Естествено трябва да се реформира държ.система - всеки да си има лична партида и ако умре и децата му са навършили 26год. се наследява 50% от вноските и когато се пенсионира може да има малък солидарен принцип тоест ако умре до 5год. от пенсионирането се наследяват 50% и т.н. обяснил съм за пенсионната система и здравеопазването - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714Детайлите ще се уточняват но затова трябва безработицата да е до 3% и аз мога да подържам столетия наред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Нещата са прости 1) при смърт преди пенсиониране се наследява 2) когато се пенсионира така се правят вноските ,че ако пенсионера живее много винаги да остават пари които се наследяват и може да се използват за погребение тоест солидарен принцип да няма За мен по-просто е да си внасям в банка всеки месец по 100лв. и защото са гарантирани 196 000лв. НО ТОВА СА ДРЕБНИ НЕЩА Любомир Христов, председател на Института на дипломираните финансови консултанти добре обясни за пенсион.фондове и Емил Хърсев - линкове са в публикацията ми - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027КАЗАНО ПРОСТО - частните пенсионни фондове ще фалират и съм готов да застана пред експерти и академиите на науките за да обясня още по-подробно ако трябва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
vzhekoff
преди 7 години
Ако прочетеш статията, е разбереш какво е УПФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Извинявам се много, но може ли да помоля да пишете с малко повече букви, че на мен като лаик това УПФ не ми говори нищо и се чувствам като по времето на развития социализъм, когато всичко се пишеше със съкращения. И надолу в статията има още такива. Има ли някакъв начин да не се връщаме отново и отново към времето на НРБ и СССР. ФСБ, ГЖЧ, ПСМ, ОБВГ, ЕСГРАОН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Pronto
преди 7 години
Добро предложение, но надали ще мине. Защото това означава, че хората масово ще си изтеглят парите веднага когато могат /т.е точно при пенсиониране/ и така няма да има шанс вноската да се прехвърли в НОИ /извинявайте ама парадокс - НОИ се ползва с по-малко доверие и от УПФта, дето скубят и половината са кухи/ или да се ползва по усмотрение на МФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Добра реакция. Да видим дали е само за пред хората или реално ще защитят правата на вложителите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още