IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Употребата на найлонови торбички намалява, твърди екоминистерството

Екозащитници искат продуктова такса за всички еднократни торбички без изключение

15:29 | 03.07.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50%, съобщи Министерството на околната спреда и водите.

Според социологическите проучвания на екоминистерството над 40% от потребителите в страната вече избягват да ползват този вид опаковки, като носят при пазаруване торби за многократна употреба.

Данните бяха съобщени на среща с екозощитници от Славея Стоянова, директор на дирекция „Управление на отпадъците и опазване на почвите“ в МОСВ, съобщи пресцентърът на Министерството.

Тя заяви, че на ниво Европейския съюз все още няма модел за оценка на резултатите от въведените изисквания, но подчерта, че “има промяна в манталитета на българина и вече се създава култура на намаляване употребата на найлоновите торбички”.

На среща с представители на неправителствените организации „Грийнпийс“ и „За Земята“, които внесоха писмо до министър Нено Димов по повод международния ден за свят без пластмасови торбички, тя напомни, че България е една от първите страни в ЕС във въвеждането на ограничения в употребата на найлонови торбички. Тези до 25 микрона са с наложена продуктова такса още през 2012 г. 

Славея Стоянова посочи, че страната ни е въвела допълнително изискване всички пластмасови торбички за пазаруване с дебелина до 50 микрона да се продават, като това е част от мерките за намаляване на потреблението на пластмасови торбички.

“По този начин България е приложила по-строги правила от изискването в европейска директива, която дава възможност всяка страна да избира как да въведе ограничение на потреблението на торбички до 50 микрона”, обясни експертът.

От екозащитните организиции обаче са на мнение, че, въпреки уверенията за положителен резултат от продуктовата такса, статистическите данни на НСИ сочат обратното.

Те цитираха данни, според които се отчита скок от 30% в продажбите на полиетиленови торбички за периода 2011-2014 г.

Представителите на „Грийнпийс“ и „За Земята“ смятат, че „в действителност огромна част от пазарските торбички в търговската мрежа не са подложени на екотакса, както и че липсва контрол върху прилагането на новите изисквания към търговците".

“Това бездействие и минимално прилагане на европейската директива води не само до продължаване и задълбочаване на повсеместното замърсяване с пластмасови торбички, но и до пропуснати приходи за
държавния бюджет от екотакси, които биха могли да послужат за по-ефективни обществени информационни кампании. Докато в България един човек използва минимум 400 пластмасови торбички на година, жителите на
Дания и Финландия използват по едва по 18 пластмасови торбички годишно”, дадоха пример от екоорганизициите.

В писмо до министъра те предлагат намаляване на потреблението за тънките пластмасови торбички за пазаруване (до 50 микрона дебелина) от 90 торбички на човек до 31 декември 2019 година и 40 бройки на човек до 31 декември 2023 г.

Природозащитниците искат още продуктова такса за всички еднократни пластмасови торбички за пазаруване без изключение (вкл. много тънките под 15 микрона) до 31 декември 2018 г.

Екоорганизациите искат да се наложи окончателна забрана на пластмасовите торбички за еднократна употреба не по-късно от 2025 г.

Зам.-министърът на околната среда Николай Кънчев заяви, че ще се работи за популяризиране на екологичните мерки. Една от възможностите за това е част от продуктовата такса, събирана в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС),  да се използва за информиране на потребителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още