Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Управителят на НОИ: 39 са болничните за карантина за коронавирус досега

Няма притеснение, че осигурителният институт няма да може да се справи с болничните, добави той

Управителят на НОИ: 39 са болничните за карантина за коронавирус досега

Снимка: БГНЕС

Очаква се броят на болничните със статут на карантина заради съмнение за коронавирус да се увеличат. Това каза управителят на НОИ Ивайло Иванов по bTV.

Той съобщи, че 392 са болничните със статут на карантина от началото на годината, от тях 39 болнични са заради съмнения за коронавирус. По думите му няма притеснение, че осигурителният институт няма да може да се справи с болничните, има и предпазни механизми. 

Още по темата

"1,3 млрд. лева има за изплащане на болнични и майчинство, а около 633 милиона лева от тях са за плащане на общо заболяване и карантина, където попада и коронавирусът. 18 милиона са дните болнични, които може да се покрият от НОИ. Има защитни механизми, които да спасят системата в случай, че има критични ситуации, каза Иванов.

Един от тях е да се внесе искане до Народното събрание за коригиране на бюджета за държавно обществено осигуряване, като инициативата трябва да дойде от водещите министерства, обясни управителят на НОИ.

Другият по-лек вариант е с решение на МС по Закона за публичните финанси, с който може да се направи допълнителен трансфер по бюджета на НОИ, когато не стигат средства. С решение на Надзорния съвет може да се вземе решение за прехвърляне от други фондове по сметката, за да може да се покрият непредвидени разходи, заяви още Иванов. Той бе категоричен, че няма причина за притеснения, защото болничните от началото на годината са със 130 хиляди по-малко от миналата.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правителството увеличи тавана на новия държавен дълг на 10 млрд. лева