IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управителят на Софийска област върна за преразглеждане решението за Копривщица

Статутът на града-музей не е пречка за развитието на туризма, заявиха от Министерството на туризма

15:35 | 31.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Областният управител на Софийска област София Торолова връща за ново обсъждане в Общинския съвет на Копривщица решението за промени в Общия устройствен план (ОУП), като го обявява за незаконосъобразно, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Съобщението идва след новините за промени в Общия устройствен правилник на града, които предвиждат отпадането на специалния статут на населеното място и започването на мащабно строителство.

Съгласно Закона за културното наследство промени на статута на недвижима културна ценност се извършват след мотивирано искане на кмета на общината и след одобрение на Министерство на културата, посочват още от областната администрация.

От Министерството на туризма също разпространиха своя позиция, в която заявяват, че статутът на Копривщица като архитектурно-исторически резерват не е пречка за развитието на туризма. 

От Министерството посочват, че статутът на Копривщица не може да бъде променян с решение на Общинския съвет.

Копривщица е значима и популярна туристическа дестинация в България, посещавана от много български и чуждестранни туристи, допълват от Министерство на туризма и категорично подкрепят запазването на статута на Копривщица като архитектурно-исторически резерват. 

От там призовават за обединените усилия на всички институции и заинтересовани страни за диалог в процесите на ефективното опазване на културно-историческото наследство на Копривщица и устойчиво туристическо развитие.

По официални данни на НСИ, цитирани от министерството, общият брой реализирани нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла през 2016 г. в община Копривщица е 5976, като те са се увеличили с  над 70% спрямо 2014 г. Общият брой пренощували лица в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в общината през 2016 г. е 3965, като те са се увеличили с 31% спрямо 2014 г. През 2016 г. приходите от нощувки в категоризирани места за настаняване с 10 и повече легла в общината са над 127 хил. лв., като са нараснали с над 28% спрямо 2014 г.

Обявеният за архитектурно-исторически резерват град Копривщица има на територията си над 400 недвижими културни ценности, като 15 от тях са с национално значение по данни на Министерство на културата. Националният събор на българското народно творчество в Копривщица е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Днес Общинският съвет на Копривщица се събира, за да преразгледа скандалното си решение, с което предлага градът да загуби статута си на архитектурно-исторически резерват.

Кметът Генчо Герданов свика новото заседание за прегласуване на решението след острата реакция на обществото и властта.

Президентът Румен Радев и премиерът Огнян Герджиков публично се възмутиха и призоваха съветниците в Копривщица за разум. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на общинарите от ГЕРБ да преразгледат решението си.

От БСП също се обявиха в защита на статута на Копривщица като град-музей. Те защитават и позицията на общинските съветници на левицата в Копривщица, които се обявяват срещу решението.

Бойко Борисов съобщи, че е разговарял с кмета на Копривщица Генчо Герданов (ГЕРБ), който го уверил, че "ще направи всичко възможно да спре скандалното решение", като го върне за преразглеждане.

“Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда", написа Борисов в социалната мрежа Facebook. След изявлението на Борисов от ГЕРБ дадоха извънреден брифинг и обявиха, че се разграничават от решението на своите общински съветници.

„Във взетото решение никога не е ставало дума за сменяне на статута на Копривщица като културно-историческа ценност. Това дори не е в компетенциите на Общинския съвет”, каза общинският съветник в Копривщица Рашко Христов, цитиран от Dnes.bg.

По думите му ставаме свидетели на една откровена лъжа, която предизвика отзвук навсякъде. "Днес следобед ще бъде предложено всеки общински съветник да гласува по съвест за решението. Не мога да се съглася бъдещето на нашата държава да бъде коментирано във Facebook и да се взимат решения под натиск, за да се угоди на някого", каза още той.

Според арх. Галя Стоянова от Министерството на културата „това решение няма абсолютно никаква стойност, това предложение е само формално".

"До това решение се е стигнало при обсъждане на общия устройствен план на Копривщица, за който работим от много време. Искаме Копривщица да се развива. Този устройствен план е задължителен по закон", коментира кметът на Копривщица Генчо Герданов тази сутрин пред БНТ.

"Извънредното заседание е проведено, когато бях в централата на ЮНЕСКО в Париж по покана на г-жа Бокова. Не знам дали умишлено и тенденциозно е проведено точно тогава. Внесох докладна за връщане на спорното решение. Копривщица е светиня на българите, тя е онова място, което е бащината стряха, възпяна от Димчо Дебелянов", коментира Герданов.

"Не мога да кажа какви са интересите на въпросния бизнесмен, присъствал на заседанието, не знам какво е мотивирало и решението на общинските съветниците", коментира кметът на града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Явно "бизнесменът" не е достатъчно силен. Ако беше някой друг, ехеееей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
zap
преди 7 години
... Не мога да кажа какви са интересите на въпросния бизнесмен, присъствал на заседанието, не знам какво е мотивирало и решението на общинските съветниците ...Е, ние се досещаме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още