IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите готвят компромисни промени в Закона за конкуренцията

Покрай търговските вериги депутатите се заемат и с антимонополния орган

13:38 | 05.06.15 г.
Управляващите готвят компромисни промени в Закона за конкуренцията

Управляващите готвят компромисен вариант за промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК). Този вариант ще смекчи проекта на социалистите, които прокараха на първо четене изменения, свързани с дейността на търговските вериги.

Припомняме, че гласуваните промени предвиждат предварително одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на договорите между магазини и доставчици за предприятията с годишен оборот за предходната година над 50 млн. лв. Въвежда се понятието „значителна пазарна сила“, при злоупотреба с което се предвижда глоба до 10 на сто от общия оборот. 

Представителите на модерната търговия възразяват упорито срещу тези изменения, които БСП се опита да прокара в предишния парламент, но това не стана поради президентското вето и политическите турбуленции.

„Предложеният вариант за промени в ЗЗК е абсурден и контрапродуктивен. Ние работим добре с огромен брой български доставчици, които са приели предимствата на нашия бизнес модел“, заяви пред Investor.bg Димитър Спасов, генерален мениджър на „Кауфланд България”.

Според него, ако законът бъде приет в гласувания вариант, ще бъдат забранени услуги, които доставчиците искат да ползват, например доставка до централен склад. За понятието „значителна пазарна сила” Димитър Спасов коментира, че все още няма точна дефиниция, а рискът е КЗК да се сдобие с неограничени правомощия за намеса в пазарни отношения, без реална възможност за контрол, включително и съдебен.

За глобите той обяснява, че ако бъдат приети записаните 10% от оборота на търговците, компаниите ще търсят все повече партньорството с чуждестранни доставчици, тъй като така няма да са застрашени от санкции. Той не е съгласен с още една промяна - задължението веригите да приемат на рафтовете си всички марки от даден продукт на доставчиците, ако самите вериги имат въпросния продукт под собствена марка. „Ако търговецът продава лютеница собствена марка, той няма право да откаже на доставчика си всички негови марки лютеница. Това изискване е технически неизпълнимо“, заявява той.

„След срещи с всички заинтересовани страни, включително и с инициаторите да има такъв законопроект от Съюз "Произведено в България", ГЕРБ внесе поправки между първо и второ четене“, заяви пред Investor.bg един от вносителите – Менда Стоянова (ГЕРБ), председател на бюджетната комисия в парламента.

Народният представител посочи, че управляващите предлагат промяна в определението за „значителна пазарна сила“, защото в сегашния вариант под ударите на закона може да попадне всяко едно дружество (б. р. което отговаря на критериите за годишен оборот). Вносителите не са съгласни и с твърде разширените правомощия на КЗК да преценява за всяка компания дали има значителна пазарна сила. „Това не е работа на държавен орган, който и да е той“, беше категорична Менда Стоянова.

Тя и колегите й вносители предлагат споровете да се решават първо от арбитражна комисия, тъй като отношенията между търговските вериги и доставчиците са между частни търговски субекти, които имат свобода на договаряне. „Ние не искаме чрез закони да ограничаваме свободната воля за договаряне, а се опитваме да сложим репери, да има процедура за изясняване на споровете. Предлагаме да има регулация, но тя да дава гаранции, че няма да се наруши свободата на договаряне и че няма да остане в ръцете на един орган субективно да решава всеки един казус“, обясни народният представител.

Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още