IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите и майките на деца с увреждания постигнаха съгласие

Протестиращите настояха парите за лична помощ за следващата година да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство

09:38 | 30.11.18 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Спорните текстове от Закона за личната помощ бяха преработени спешно на извънредна среща в парламента снощи. Така беше постигнат консенсус между управляващите и майките на деца с увреждания, предава БНТ. В срещата участваха депутати, експерти от две министерства, омбудсманът Мая Манолова.

След извънредната среща при премиера в сряда майките получиха уверение, че някои текстове от Закона за личната помощ ще бъдат преработени. Днес работна група се събра по спешност в парламента, за да намери решения по спорните моменти.

Майките се срещнаха с председателите на комисията по бюджет и финанси и по труда и социалната политика, както и с омбудсмана. Заедно те преработиха четири члена от законопроекта, които вчера предизвикаха бурни реакции и закани за нови протести.

До тях се стигна, след като имаше съмнения, че не са осигурени достатъчно средства и е възможно хората да останат без личен асистент от септември догодина.

Майките и омбудсманът настояха парите, предвидени за лична помощ през идната година, да се прехвърлят от централния бюджет в този на социалното министерство.

"Опитът да се лимитира една социална подкрепа с определена сума пари, аз лично виждам за първи път. Слава Богу, че се разбрахме, че това няма да се случи!" - заяви Мая Манолова.

„Мисля, че постигнахме консенсус и това е последната среща по двата закона”, заяви Менда Стоянова.

„Получихме обещание, че според индивидуалните нужди на всяко лице и дете с увреждане ще получи необходимите часове, и няма да има отказ от кметовете, че днес нямат пари, че няма да има листа на чакащите”, каза Вера Иванова.

Днес спорните текстове ще бъдат прегласувани в социалната комисия.

Палатковият протест остава до окончателното приемане на законодателството.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още