IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите обявиха за затворена страница темата за война между институциите

Кадровото решение за МВР се приема критично от обществото, заяви Румен Радев

12:40 | 19.09.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Темата за война между институциите вече е затворена страница, коментира пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като президентът Румен Радев подписа указа за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР заради номинацията за оглавяване на министерството.

"Радвам се, че разумът надделя и това, което се генерираше през последните дни за война между институциите, вече можем да кажем, че е затворена страница", каза Цветанов, цитиран от БТА. Той посочи, че процедурата по промените в кабинета утре ще бъде приключена. 

Убеден съм, че ще бъдат гласувани оставките, както и новите министри, коментира той.

Цветанов отбеляза, че според конституционни съдии съгласувателната процедура при освобождаването на Маринов е била излишна.

Председателят на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров коментира, че упорството от страна на президента е било излишно. "Радвам се, че държавният глава се е коригирал, защото иначе влизахме в един конфликт между институциите, който няма реална причина", каза той по повод указа на президента за освобождаването на Маринов. Той поздрави държавния глава за "правилното решение да не прави повече спънки на кабинета" и МВР да не стои без министър.

"За подкрепата на новите министри Обединените патриоти сме единни, за оставките на тримата министри партия НФСБ има различно мнение", каза още той.

Междувременно президентът Румен Радев заяви във Facebook по този повод: „След като правителството се съобрази със закона и задейства съгласувателната процедура за освобождаването на г-н Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, днес подписах указа“.

„Слабостите, пропуските и скандалите в работата на министерството допълнително обосновават това решение. С намерението си да предложи г-н Маринов за министър на вътрешните работи министър-председателят и управляващото мнозинство поемат отговорност за кадрово решение, което се приема критично от обществото“, казва Румен Радев.

Парламентът трябва да гласува промените в правителството в четвъртък.

Премиерът предлага на депутатите да освободят Николай Нанков като министър на регионалното развитие и благоустройството и да изберат Петя Аврамова на негово място. Ивайло Московски ще бъде освободен от Министерството на транспорта и на негово място трябва бъде избран Росен Желязков. В дневния ред на парламента е предложението Валентин Радев да напусне МВР и да бъде заместен от досегашния главен секретар на МВР Младен Маринов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 5 години
Здравей,За изясняване на позицията накратко представям:Парите са златни пари или незлатни пари. Златните пари са с пълна икономическа стойност.Незлатните пари са без пълна икономическа стойност.Незлатните пари имат съвместно (1) полезно влияние и (2) заради липсата на пълна икономическа стойност създават щети.Сега Българската народна банка прилага незлатен лев.Какво всички други незлатни пари, българския лев има полезно влияние и в същото време създава щети.При наличните условия Централната банка може да работи при два варианта: (1) Централна банка без защита от щети и (2) Централна банка със защита от щети.Сега се прилага първия вариант Българската народна банка работи без защита от щети.Първият вариант е неправилен, защото когато има проява на щети няма необходимия механизъм за противодействие спрямо тези щети. (Например: При ситуацията с К Т Б няма необходимия механизъм за противодействие спрямо възникващите щети. Същата ситуация бе преди 10 година в САЩ с една голяма б а н к а.)При сегашните условия (Централната банка без защита от щети) Централната банка не може да спаси от щетите, защото Централната банка няма необходимите права. (Спасението от щетите не може да стане при сегашната Централна банка без защита от щети, а може да стане само при Централна банка със защита от щети.)Практиката доказа, с надзор е невъзможно да се спасят банки. Вярното е, спасението на банки е възможно само при Централна банка със защита от щети.Преди да се коментира как да се прилага Централна банка със защита от щети трябва да имаме обществена изясненост за необходимостта от Централна банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Господин Митев, Моля, пояснете в детайли какви са щетите и какви защити от тях трябва да приеме ЦБ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 5 години
Правителството и Президентът са със спадащо доверие, защото страдащите изискват от тях обществена отговорност за щетите от неправилността Централната банка работи без защита от щети.Централната банка без защита от щети всеки ден създава условия за нарастващи щети и е същественият причинител за възникващите щети.При допусканата държавна грешка Правителството и Президентът са със съдба на жертви.Устойчивият обществен просперитет е възможен само при Централна банка със защита от щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още