Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Управляващите оттеглиха промени в закона за местното самоуправление заради ДПС

От движението осигуриха кворума в пленарната зала

Управляващите оттеглиха промени в закона за местното самоуправление заради ДПС

Парламентът започна работа днес от втория опит за събиране на кворум. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Управляващото мнозинство оттегли днес от обсъждане промени в закона за местното самоуправление заради ДПС. От движението осигуриха кворума в пленарната зала при втората регистрация, предаде БТА.

Още по темата

Текстовете трябваше да бъдат обсъдени още вчера, но заседанието беше провалено, заради недостатъчния брой депутати в пленарната зала в началото на деня (от БСП и ДПС не се регистрираха, имаше отсъстващи народни представители и от управляващото мнозинство).

Днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни пред медиите в НС, че движението не се е регистрирало в четвъртък именно заради промените в закона за местното самоуправление. Затова той и председателят на групата на патриотите Волен Сидеров са обсъдили текстовете в проекта, внесени от "Обединени патриоти", на импровизиран коалиционен съвет. 

Предвижда се изграждането на звена за контрол към общините по изпълнение на актовете на общинския съвет и на кмета за опазване на обществения ред, на общинското имущество, организацията на движението в населените места и др. дейности, регламентирани в наредбите. Служителите към тези звена ще подпомагат контролната и административно-наказателната дейност на общината.

Сидеров призна обаче, че някои от членовете на "Обединени патриоти" също имали колебания по някои от промените, както и ДПС. На свалянето им днес от дневния ред на депутатите обаче не трябвало да се гледа като танто за танто, някакъв вид сделка (кворум срещу оттегляне). Напротив, това щяло да даде възможност те да се прецизират.

Цветан Цветанов уточни, че са се разбрали идната седмица експерти на ДПС и представители на Националното сдружение на общините (НСОРБ) и на МВР да се срещнат и да говорят по спорните предложения. 

Те са относно възможността инспекторите и звената, които са в общините и трябва да извършат проверки и контрол, дали трябва да имат тези функции, които биха могли да създадат някакво притеснение за ДПС, разясни председателят на вътрешната комисия. Ние смятаме, че няма абсолютно никакви проблеми, допълни Цветан Цветанов като подчерта, че не става дума за оттеглянето им. Можело да се поеме ангажимент обаче между двете четения да се прецизират текстовете.

Нашата роля с Волен Сидеров е да създаваме атмосфера на работа, а не на противопоставяне, обобщи председателят на ПГ на ГЕРБ.

Двамата са обсъдили и промените в ЗУТ, по които имаше сериозен дебат и на заседание през лятото Коалиционният съвет. Вече били изчистени несъгласията по ЗУТ, с изключение на един член, което трябвало да стане скоро, и проектът се очаква да влезе в комисията по регионално развитие и в пленарната зала.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 17 юли