Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев в парламента

Днес не е денят да обсъждаме българска политика, още повече кризисен пиар, коментира главният прокурор

Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев в парламента

Андрей Гюров прочете декларация от името на управляващата коалиция. Снимка: БГНЕС

Призоваваме главният прокурор Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме отговорност за своите действие и даде възможност на прокуратурата на РБ да осъществява пълноценно конституционните си функции. Това заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната” Андрей Гюров в декларация от името на управляващата коалиция и парламентарните групи на четирите партии - "Продължаваме промяната", "БСП за България", "Има такъв народ" и "Демократична България", съобщи БГНЕС.

Декларацията на ПГ на "Продължаваме промяната" беше посрещната от аплодисменти в залата.

Като примери за системната ерозия на правотата държава управляващите посочват редица случаи, констатирани и от европейските, и от американските партньори. Гюров посочи скандалите "Апартаментгейт", къщите за гости, Росенец, терасите на отзования ни консул във Валенсия и чекмеджето с пачки и кюлчета на бившия премиер Бойко Борисов. Бездействието на прокуратурата за корупция по високите етажи доведе до санкции по "Магнитски", отбеляза още Гюров. Той добави, че главният прокурор се ползва едва с 10% доверие в обществото, а по време на протестите от лятото на 2020 година са подслушвани опозиционни политици, журналисти и протестиращи граждани. 

Още по темата

„Коалицията отчита, че системната ерозия на правото в страната се дължи на изграждането на олигархични зависимости на институциите и на липсата на адекватно разследване и упражняване на обвинителна функция от българската прокуратура. Липсват ефективни механизми за отчетност на главния прокурор. Призоваваме главният прокурор на България да подаде оставка, като по този начин се постигне върховенство на правото“, заяви още Андрей Гюров, прочитайки декларацията на четирите партии в коалицията.

Депутатите аплодираха на крака декларацията, а депутатите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" останаха седнали. "Демагогията ви е тотална, а реалните действия ги потулвате. Не спазвате собствените си опорни точки“, обърна се Цончо Ганев от "Възраждане".

"Днес не е денят да обсъждаме българска политика. Още повече кризисен пиар", заяви на свой ред главният прокурор Иван Гешев пред медиите по повод декларацията на управляващото мнозинство в парламента, допълва БТА.

Докато Гешев коментираше темата пред медиите, от ръководството на прокуратурата публикуваха позиция във връзка с декларацията, представена в парламента, в която тя е определена като "крайно неприемливо и грубо посегателство над върховенството на правото и независимостта на съдебната власт".

"Този политически акт е пример за пряко нарушаване на разделението на властите, гарантирано от Конституцията на Република България. Политическата декларация напълно потвърждава многократно изразените от ръководството на ПРБ, в т.ч. и с писмо до европейските институции, посолствата на страните членки на ЕС, Великобритания и САЩ, опасения за растящия у нас риск от сериозно и непоправимо накърняване на независимостта на прокуратурата като част от съдебната власт и трайно отстъпление от водещия принцип в Европейския съюз за върховенство на правото", се посочва в позицията.

Според прокуратурата целта на декларацията е опит за отклоняване на общественото внимание от "реалните социални, икономически и здравни проблеми, пред които са изправени българските граждани".

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Лена Бориславова: Темата за Северна Македония ще мине през Народното събрание