IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващите са спестили между 200 и 600 млн. лв. от мярката 60/40

Според КТ "Подкрепа" са изхарчени едва 15% от първоначално предвидените средства по схемата за запазване на заетостта

15:45 | 18.09.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Чрез мярката 60/40 управляващите са си спестили между 200 и 600 милиона лева от бюджета за обезщетения за безработица. Това обяви икономическият експерт на Конфедерация на труда "Подкрепа" Ваня Григорова, която представи анализ на социално-икономическите мерки по време на извънредното положение през призмата на синдикатите. Форумът е организиран от сдружение "Солидарна България" и фондация "Фридрих Еберт".

Основната мярка, която се разглежда в анализа, е мярката 60/40, която е приключила в първия си вариант в края на юни, след което е продължила в нов дизайн. 

Данните от направения анализ на предприетите от правителството антикризисни мерки сочат, че благодарение на тази мярка е запазена заетостта на 172 хил. души чрез изплащането на компенсации на обща стойност малко над 185 милиона лева, припомни Григорова и уточни, че това на практика е спестило от държавния бюджет.

"Когато казваме, че са излети безпрецедентни средства за запазване на заетостта, трябва да видим каква е била алтернативата. Изчисляваме колко биха били нужни за изплащане на обезщетението за безработица на тези 172 хиляди лица, тоест спестеното за държавния бюджет е между 207 милиона и 600 милиона лева от това, че беше приложена мярката 60 на 40, а не бяха оставени тези хора да се регистрират в бюрото по труда", посочи тя, цитирана от БНР.

Григорова припомни, че първоначално предвидените средства за мярката 60/40 бяха в размер на 1 милиард лева, а на практика са изхарчени едва 15% от тях.

Според организаторите на форума са необходими по-ефективни мерки през идващите есенни и зимни месеци, в които се очакват нови икономически затруднения в България и света. 

Преди дни министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че мярката 60/40 е успешна, защото безработицата днес щеше да е 14% без мярката, а тя е 7,9% в момента. Като допълнителен ефект от мярката 60/40 Сачева посочи намаляването на хората, които работят без договор. Това се наблюдава основно в секторите "Ресторантьорство, хотелиерство и туризъм" и "Търговия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още