IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успехите във външната ни политика – красиво говорене или реалност

Общата регулаторна среда у нас не е особено изгодна за инвеститори като Volkswagen, смята доц. Валентин Вацев

20:00 | 13.08.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

На този етап виждаме само красиво говорене за успехи във външната ни политика и ние сме свикнали на това. Това заяви по БНР доц. Валентин Вацев, преподавател по геополитика в Европейския колеж в Пловдив. Той коментира разговора на Бойко Борисов с руския премиер Дмитрий Медведев в столицата на Туркменистан по време на икономическия форум за захранване на газовия хъб „Балкан“, битката за инвестицията на Volkswagen и други външнополитически теми от последните дни.

„Борисов е искрен, когато говори за плодотворни отношения с Русия, той не е русофоб, на него му е приятно, че там нещо може да стане. Но когато става дума за проблеми на сигурността, други имат думата“, посочи Вацев.

„Всички успехи във външната политика обаче са плод на дълги разговори със съответната страна. Дали са красиви или не, въпросът е да са ефективни…“, посочи Димитър Гърдев, регионален представител на Европейската асоциация за международни отношения и бивш дипломат.

Относно доставката на газ от Туркменистан, за което премиерът се опитва да прави договорки, експретът беше скептичен поради ред геополитически причини. Той обаче изтъкна, че е важна срещата на Борисов с Медведев, защото основно от нея можем да получим сериозна сделка и пробив във връзка с АЕЦ „Белене“. Това променя енергийната карта на Южна Европа“, заяви Гърдев.

Димитър Гърдев коментира и визитата на външния министър на Япония. Според него трябва да се използва това, което имаме като новост в търговските и икономически отношения. „Япония има желание да съдейства по икономически път за стабилизиране на обстановката в Западните Балкани и за нейно присъствие впоследствие като инвестиции“.

На въпрос дали имаме шанс да спечелим инвестицията на Volkswagen на наша територия, доц. Вацев отговори: „Турция е безкрайно по-благоприятна зона за инвестиране от България – заради политическия климат, инвестиционния климат, заради липса на европейски ограничители и регулатори. България не е добро място за инвестиране, но нищо не ни пречи да си рисуваме цветните картинки и да живеем в тях… Апелирам към здрав реализъм. В пропагандата не се живее“.

Като цяло общата регулаторна среда у нас не е особено изгодна за такива инвеститори, въпреки предимствата, които имаме – нисък разход за работна ръка и ниски данъци, каза доц. Вацев.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
cum on ABBA face
преди 4 години
Леко паликрушев...леко ще скъса джендърската ти душица от гняв-ще оцапаш и прашките бре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Minka
преди 4 години
Баце ако реши, със собствените си спестени от закуски пари, сам може да ни построи завод за автомобили...ама не мое да реши коя марка да избере. Засега чака оферти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Всяка крива, успоредна на Фашингтонската е права...такава е външната и вътрешна политика на всяка колония.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
retro_69
преди 4 години
Че ние и самостоятелна външна политика сме имали?! Не знаех! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още