IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уведомлението за затваряне на рудник „Бабино“ е оттеглено

За тази година има издадени 7 наказателни постановления на работодателя за около 7 хил. лв.

12:34 | 12.10.16 г.
Уведомлението за затваряне на рудник „Бабино“ е оттеглено

Социалният министър Зорница Русинова обяви, че има възможност миньорите от „Бобов дол“ да започнат друга работа.

От вчера около 120 души от рудник „Бабино“ протестират под земята за забавени заплати.

Русинова съобщи, че вчера сутринта в Агенцията по заетостта е било депозирано уведомление от работодателя за масово уволнение на 650 души. 150 от тях са пенсионери.

Министърът обясни, че за всички останали има възможности да бъде намерена работа в региона чрез Бюрата по труда в Дупница и Кюстендил, в които има обявени свободни работни места, отговарящи на квалификацията им. Има възможности за заетост и чрез оперативната програма за човешки ресурси. 

Министерството било сезирано за забавени възнаграждения в мините още в края на миналия месец. В началото на месеца Главна инспекция по труда е констатирала забавяне на заплати при проверката, която е направила. Забавени са заплатите за август, а от възнагражденията на работниците са удържани 20%.

Русинова съобщи, че са издадени наказателни постановления и глоби на работодателя. По думите й от началото на годината се наблюдава системно неспазване на трудовото право и забавяне на възнаграждения. Само за тази година има издадени 7 наказателни постановления на работодателя за около 7 хил. лв.

Русинова и енергийният министър Теменужка Петкова напомниха, че държавата няма как да се намеси в отношенията в частната компания, но изпълнява функциите си да следи за изпълнението на концесионния договор.

Петкова обясни, че концесията за добив на въглища е предоставена през 2007 година за 35 г. Последната извършена проверка за изпълнението на договора е през април тази година.

Тя потвърди, че вчера в късния следобед е получено уведомление от дружеството, че поради липсата на икономическа ефективност от експлоатацията на находището ще преустановят дейността си. Днес сутринта обаче е постъпило ново писмо, с което уведомлението за преустановяване на дейността се оттегля.

В отговор на въпрос министрите казаха, че не смятат, че случващото се в мините има връзка с предизборната кампания.

Инспекцията по труда е задължила работодателя да изплати пълните възнаграждения на миньорите от мина "Бабино", съобщиха от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда". Във връзка с отказа на миньорите от първа смяна в мина "Бабино" да напуснат на 11 октомври работните си места в знак на протест заради забавени и намалени възнаграждения, агенцията се е самосезирала и неин екип е бил на място за извършване на проверка и предприемане на действия.

Той има също задължение да предприеме всички мерки за осигуряване на безопасността и здравето на работещите до края на престоя им под земята.  

След проведени проговори между представители на работодателя и на КНСБ и КТ „Подкрепа” по исканията на работниците от рудник „Бабино” са постигнати следните договорености.

До края на работния ден ще бъдат изплатени заплатите за август с бонусите и без удръжки за цялото дружество. Заплатите за септември ще бъдат изплатени до началото на ноември.

Оттеглено е писмото до Министерството на енергетиката, с което се оттегля уведомлението за спиране на дейността по добива в рудник Бабино.

Ще бъдат освободени всички работници и служители на дружеството, които отговарят на условията за придобиване на ранно пенсиониране. Комисията ще разглежда с индивидуален подход всеки отделен случай. Изготвят се списъци за свободните работни места във всички звена на холдинга.

Стартирана е процедура за подписване на нов Колективен трудов договор.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още