IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават екотаксите за старите автомобили

С 5% се понижават екотаксите за новите коли, с 3% нарастват за старите като мярка срещу замърсяване на въздуха с фини прахови частици

17:07 | 14.07.15 г.
Увеличават екотаксите за старите автомобили

С 5 на сто ще бъдат намалени екотаксите при закупуване на нови автомобили, а с 3% ще бъдат увеличени за превозните средства, които са над 5-годишни. Това са част от мерките за намаляване на причините за замърсяване на въздуха с фини прахови частици, обяви на бизнес форум министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Продуктовата такса (т. нар. екотакса) за нови автомобили ще стане 138 лв., в момента е 146 лв. За колите до 5 години екотаксата ще стане 194 лв. - сега е 200 лв. За автомобили от 5 до 10 години ще бъде увеличена с 3% - от 253 лв. на 260 лв., за превозни средства над 10 г., таксата ще нарасне също с 3% - от 267 лв. на 275 лв.

Необходимо е да бъде поощрена употребата на нови автомобили, съдържащи по-малко опасни вещества и отделящи по-малко вредни емисии, каза министър Василева.

Очаква се новите такси да влязат в сила наесен с промяна в наредба на Министерския съвет. Те ще важат само за бъдещи покупки на МПС. С тях не се облагат собствениците на вече купени автомобили.

По данни за 2013 г. в България е имало регистрирани 3 683 659 пътни превозни средства. МПС, които се купуват в страната, са предимно втора употреба, като средната възраст на автомобилите е между 18 и 25 г. Според анализа на експерти в МОСВ, предвид спецификата на автомобилния парк в България, през близките 5 години има опасност страната да бъде изправена пред сериозен проблем от генериране на голямо количество отпадъци от излезли от употреба моторни превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още