Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Увеличават с по 20 лв. всички клинични пътеки

Добавката ще се изразходва по преценка на директора на лечебното заведение

Увеличават с по 20 лв. всички клинични пътеки

Снимка: Getty

Средствата по всички клинични пътеки ще бъдат увеличени с по 20 лева. За това се договориха Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и Българският лекарски съюз (БЛС) днес.

Промените са заложени в проект за изменение на Националния рамков договор.

Предвижда се цените на всички клинични пътеки да бъдат увеличени, за да се осигури финансов ресурс за лечебните заведения да включат тестове за коронавирус на пациенти за хоспитализация и на персонала. 

Още по темата

„Вдигането на сумата се налага поради увеличените разходи на лечебните заведения, свързани с противоепидемичните мерки“, посочи заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов.

От думите му стана ясно, че добавката ще се изразходва по преценка на ръководителя на лечебното заведение. „Дали ще бъде тестване, както е въведено в някои болници, дали просто ще се взимат допълнително лични предпазни средства, това ще е според преценката на ръководителя на лечебното заведение, но такива суми ще бъдат отпуснати“, обясни той, цитиран от БНР.

Очаква се новият анекс към Националния рамков договор да бъде подписан до края на седмицата. В него ще бъде добавено и увеличението от 618 лева на 1200 лева на клиничната пътека за лечение на Covid-19.

Корекцията на цената на клиничната пътека за Covid-19 се наложи заради необходимостта финансирането й да е адекватно на полаганите грижи от медицинските екипи и да се укрепи готовността и да се подобри дейността на инфекциозните отделения.

 

 

 

 

 

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията