IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се безработните в бюрата по труда, които са били съкратени

Агенцията по заетостта отчита и ръст при регистрираните, които преди това са работили в чужбина

13:46 | 21.08.15 г.
Увеличават се безработните в бюрата по труда, които са били съкратени

Повече безработни, които са били съкратени от работа, са се регистрирали в бюрата по труда през юни спрямо предходния месец, показва статистиката на Агенцията по заетостта.

Сред новопостъпилите безработни през юни най-голям е делът на тези, които се регистрират заради напускане и съкращения. Броят им нараства значително през месеца - от 50,8% през май до 57,9% през юни.

Делът на освободените от работа в резултат на масови уволнения също нараства, макар и минимално - до 0,3% при 0,2% през май.

През първия летен месец Агенцията по заетостта отчита и увеличен дял на регистрираните безработни, които преди това са работили в чужбина. Броят им расте до 3% при 2,6% през май.

През юни расте и делът на регистрираните през месеца безработни с цел ползване услугите на други институции – във връзка с кандидатстване за социална помощ, детски заведения и др. Делът им се повишава от 12,9% през май до 14,7% през юни.

Расте и делът на напусналите образователната система - до 0,5% при 0,3% през май.

Увеличава се групата на неактивните лица. Делът на новорегистрираните неактивни лица в бюрата по труда расте от 11,6% през май до 12,1% през юни.

Припомняме, че активирането на неактивните лица е сред основните цели, които си поставя социалният министър Ивайло Калфин за насърчаване на заетостта. Именно чрез трудови медиатори Калфин има намерение да насърчава заетостта сред неактивните на пазара на труда – тези, които нямат стимули да учат или работят. Трудовите медиатори вече започнаха работа на терен в различни региони на страната.

Държавната агенция посочва и друга положителна тенденция през юни - многократно намалелият дял на регистрираните безработни с приключили договори по различни програми за заетост и схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси". Делът им се свива близо 6 пъти до 2,1% при 12,9% през май.

През месеца по различни причини от бюрата по труда са отпаднали от регистрация 17 045 безработни, като тази група нараства спрямо май с 393 лица. Отпадането от регистрация основно се дължи на неспазване на определения за посещение на бюрата по труда срок и график за потвърждаване на статута на безработните лица, отказ от подходяща работа или от включване в квалификационен курс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още