IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се хората, намерили нова работа чрез бюрата по труда

През юни тази година свободните места за стажанти са нараснали 15 пъти спрямо 2011 г., съобщават от Агенцията по заетостта

11:47 | 13.07.12 г.
Увеличават се хората, намерили нова работа чрез бюрата по труда

Само през юни близо 11 500 души са намерили нова работа на първичния пазар чрез бюрата по труда в страната, показват данните на Агенцията по заетостта. За сравнение, през май чрез трудовите посредници на нова работа са се устроили малко под 10 500 души.

По схемите на оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ и програмите за заетост през юни са постъпили 5 480 лица, или близо половината от новопостъпилите на работа. Спрямо юни миналата година намерилите работа чрез европрограми са с 1 500 души повече, сочи още отчетът.

По насърчителните мерки са започнали работа 409 лица.

Данните на агенцията показват още, че през миналия месец са се увеличили и обявените в бюрата по труда свободни работни места. През месеца са заявени общо 12 782 свободни работни места, от които в преработващата промишленост са 3 509, в търговията - 2 156, а от хотелиерството и ресторантьорството – 1 578.

През юни активно са се търсили също сезонни работници в сектора на строителството, селското стопанство, транспорта и други.

Увеличават се и местата, обявени от работодателите по схема „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж”, посочват от агенцията.

През юни са заявени 1 300 свободни места за стажанти, които са почти два пъти повече от предходния месец и близо 15 пъти повече от същия месец на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още