Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Увеличават се инцидентите с фатален край, отчитат от Главната инспекция то труда

Работници продължават да губят живота си при предотвратими трудови злополуки, констатира институцията

Увеличават се инцидентите с фатален край, отчитат от Главната инспекция то труда

Снимка: Pixabay

През първото полугодие на годината са станали 1 089 броя трудови злополуки при 1 107 броя година по-рано. При смъртните случаи след инцидентите на работното място обаче се регистрира ръст – от 27 броя през 2016 г. на 31 броя през тази година.

Увеличението е заради сухопътния транспорт (три броя повече), където злополуките са свързани с пътнотранспортни произшествия. За полугодието е регистрирана с една повече смъртна трудова злополука на работното място в строителството в сравнение с 2016 г.

Това показват статистическите данни на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" (ГИТ), включени в отчета на ведомството за първите шест месеца на годината.

Въпреки трайно установената тенденция за намаляване на общия брой трудови злополуки на работното място, експертите на инспекцията са обезпокоени от факта, че в голямата си част тежките трудови инциденти, които са регистрирани, са били напълно предотвратими при спазване на нормативните изисквания за осигуряване на безопасност при работа.

В анализ на причините за трудовите злополуки, направен от 2014 г. досега, инспекторите по труда констатират, че до трудови злополуки се стига заради липса на оценка на риска, както и на програма с мерки за минимизиране на рисковете. И да има такава, в повечето случаи работниците не са запознати с нея.

Не се организират качествени инструктажи и обучения, поради което персоналът не е подготвен да реагира адекватно при определени рискове, посочва още Инспекцията. Работодателят не осигурява контрол, гарантиращ спазването на правилата за безопасна работа, поради което работещите не използват осигурените лични предпазни средства и дори си позволяват да премахват фабрични защити на машините с цел да не се бави работният процес, констатира институцията.

Още по темата

Липсата на писмена договореност за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд между различни работодатели на една площадка или формално подписване на такав без с нея да се запознаят работещите също създава риск за тежки трудови инциденти, установяват при проверките от ГИТ.

Резултатите от контрола показват, че много често мерките за безопасност са разписани в програма, но не се изпълняват веднага, а се отлагат във времето или изобщо не се изпълняват, което води до тежки инциденти.

Най-често до смърт на работното място води „притискане, премазване, смачкване“. До подобни инциденти се стига, когато опасната зона не е добре обезопасена, достъпът до нея не е ограничен и в нея попадат работници или служители, заети с други дейности.

Икономическите дейности, генерирали най-много смъртни злополуки в разглеждания период, са „Строителство“, „Горско стопанство“, „Растениевъдство, животновъдство и лов; спомагателни дейности“; „Сухопътен транспорт“; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ и „Търговия на едро, без търговията с автомобили и мотоциклети“; „Добив на метални руди“ и др.

За първите шест месеца на тази година са издадени 293 акта за спиране или за въвеждане на специален режим, с което реално са предотвратени стотици тежки трудови инциденти. За същия период на 2016. те са били 259 броя.

До края на юни ГИТ е извършила над 23 700 проверки в 21 260 предприятия с почти 1 милион заети в тях, като констатираните нарушения са 105 840 броя. Почти 50 на 50 са нарушенията, свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд (52 560 броя) и по трудови правоотношения (52 530 броя).

Дадени са 101 200 броя задължителни за изпълнение предписания. Всяко установено и отстранено след намесата на трудовата инспекция нарушение е превенция за ограничаване на трудовия травматизъм.

Случаите на работа без сключен писмен трудов договор са 1 430 броя, съставените актове са 5 340 броя.

Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е 5,3 млн. лева, а изплатените след намесата на ГИТ възнаграждения са над 10,1 млн. лева.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
ARPharM: Нови регулации ще затруднят достъпа до иновативни лекарства още повече