IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават стартовите заплати на учителите от 1-ви септември

При пенсиониране учителите ще получават обезщетение в размер на осем брутни заплати, а не досегашните шест

17:02 | 26.06.14 г. 1
Увеличават стартовите заплати на учителите от 1-ви септември

От 1 септември ще бъдат увеличени стартовите минимални заплати на учителите, работещи в средното образование. Това е записано в новия колективен трудов договор (КТД) за системата на средното образование, който беше подписан днес, съобщават от пресцентъра на КНСБ.

Така от 1 септември младши учител, учител, педагогически съветник, ресурсен учител и възпитател ще получават стартова заплата не по-ниска от 530 лв., старши учител и старши възпитател – 555 лв., главен учител и главен възпитател – 590 лв., помощник-директор – 630 лв., а директор на училища, детски градини и обслужващи звена – 680 лв.

Тази мярка ще обхване близо 24 400 учители, а средствата за нея са отделени допълнително от републиканския бюджет и са в размер на 4,1 млн. лв.

Също така според новия колективен договор всеки пенсиониращ се учител в системата на средното образование ще получава обезщетение в размер на осем брутни заплати, а не досегашните шест. „Важно беше да убедим социалните партньори, че това обезщетение няма да натовари допълнително републиканския бюджет, защото средства за тази мярка, която ще влезе в сила също от 1 септември тази година, са налични в системата на средното образование”, подчерта председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева.

Особена промяна в договора е и намаляването на норматива за учителите по история и цивилизация, география и философия от 720 на 684 часа, каза още Такева.

"По този начин се разкриват около 250 нови работни места, а за заплатите на новите учители на тези места са осигурени над 2 млн. лв.”, уточни тя.

В КТД още са договорени допълнителни плащания на учителите за 24 май, 15 септември и 25 декември, променени и регламентирани са политиките за изплащане на транспортните разходи, а за учителите, които работят с деца със специални образователни нужди, са договорени допълнителни 20 лв. Заедно с това са увеличени и средствата за облекло, като за педагогическия персонал те ще бъдат в размер на 350 лв., а за непедагогическия – 250 лв.

Янка Такева подчерта, че за бюджета на системата на средното образование за 2015 година СБУ ще настоява за допълнителни 450 млн. лв., с които да се подобрят условията на труд за учителите, материално-техническата база на училищата, както и да започне поетапно въвеждането на дуалната система на обучение в страната.

„Това е най-добрият КТД от 2007 година насам, а някои от параметрите са изменени за първи път от 1896 година”, заяви още Такева.

„С подписването на този КТД се създава една относителна стабилност за образователната система предвид нестабилната обстановка в държавата”, изтъкна  вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

В заключение председателят на СБУ отправи публично искане към министъра на финансите Петър Чобанов да даде положително становище по искането на Министерство на образованието и науката и на социалните партньори, а именно да се формират единни разходни стандарти за извънучилищните образователни звена.

„Вече четири месеца министърът на финансите не се произнася и за нас е важно да разберем защо със средства, вече определени в бюджета за образование за 2014 г., не могат да се формират тези стандарти”, подчерта Янка Такева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
maxsimos
преди 9 години
В образованието не работят само даскали.Има и обслужващ персонал.Ако не са те даскалите ще потънат в *** за 3 дни.Пари за работно облекло на даскали,които ходят като манекени,а на обслужващия персонал,който работи с белина и разни химикали по малко.Работа от 8.00 до 13.00 и то прозорци между часовете.Отпуск 58 работни дни.И все ревът за малки заплати.В милата ни татковина пари се дават на тези които не работят,а тези дето бъхтят по 8 часа 340лева.Да са ви честити неграмотните поколения.ПАРИ СЕ ДАВАТ ТОГАВА КОГАТО ИМА ИЗВЪРШЕН ТРУД И РЕЗУЛТАТ ОТ НЕГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още