IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличение на цената на тока с до 7% би било оправдано, смята Таско Ерменков

Анализът на ГЕРБ показва, че ще има поскъпване на тока и то няма да е с малко

12:09 | 03.09.14 г. 1
Увеличение на цената на тока с до 7% би било оправдано, смята Таско Ерменков

Увеличение на цената на тока с 6-7% би било оправдано, но това е пределът, за който може да се говори. Това каза пред Нова телевизия бившият депутат от Коалиция за България Таско Ерменков, цитиран от пресцентъра на коалиция „БСП лява България“.

Коментарът бе по повод поисканото вчера от електроразпределителното дружество EVN увеличение на цената на тока със средно 17,9% от 1 октомври.

„Нека все пак да бъдем честни. EVN иска около 12% за тях, иначе останалите са в полза на НЕК за компенсиране на една грешка, която беше допусната в края на миналата година при формирането на бюджета с въвеждането на такса върху част от ВЕИ, които трябва да бъдат връщани”, добави Ерменков.

„Ние (кабинетът Орешарски, бел. ред.) не само задържахме цената на тока, а я намалихме, защото намерихме резерви, за които от EVN сега пропускат да кажат”, посочи енергийният експерт.

Той коментира тези стъпки като първи опит на държавата отговорностите по ценообразуването да не бъдат само върху крайния потребител, а всеки по веригата да понесе някаква отговорност. Той припомни за установени от ДКЕВР неправомерни аутсорсвания, които са покачили цените и добави, че това, което от EVN са пропуснали да кажат е, че 6 години са имали 16% гарантирана печалба.

Ерменков изрази учудване от решението на Енергийния борд от първото му заседание, който е решил да прави експертен съвет, който пък от своя страна най-вероятно ще направи работни групи, които ще направят комисии, за да оправят нещата в енергетиката.

Анализът на ГЕРБ показва, че ще има поскъпване на тока и то няма да е с малко. Това заяви пред Нова телевизия бившият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов от ГЕРБ по повод исканото увеличение на цената на електроенергията от ЕVN.

"Още от 2013 година ние предупреждавахме, че въглеродните емисии, попълването на фонда, с който се изплаща зелената енергия, са твърде надценени. Предупреждавахме, че много непрозрачно се прави формирането на електроенергията. За 2013 г. загубите на НЕК са 142 милиона, а за първото полугодие на 2014-а те са 250 милиона”, коментира Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Анализът на ОПГ ГРОБ... На тия им нямам доверие за 2 лева. Набутаха 2000 MW фотоволтаични мощности на високи цени за нула време, под предлог, че Европа искала. Сега си защитават завоюваните корпоративни интереси. Много прозрачни са. Февруари пак ще има гонене с камъни. При тези замразени доходи и пенсии недоворството може да се отприщи със страшна сила. А те се канят да задигнат 5-6 милиарда покрай КТБ. Което пък означава липса на пари за здравеопазване, образование, социални плащания, пенсии. Слуги на корпоративни интереси, които не си мръднаха пръста да направят някаква полезна реформа. Не искаха, пък и не можеха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още