IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уволниха Асен Балтов от "Пирогов"*

Мотивът е, че новото ръководство на болницата не може да работи с него

16:10 | 13.09.21 г.
<p>
	Проф. Асен Балтов.&nbsp;<em>Снимка БГНЕС</em></p>

Проф. Асен Балтов. Снимка БГНЕС

Бившият директор на "Пирогов" проф Асен Балтов е уволнен и от клиниката по ортопедия и травматология на спешната болница. Това става ясно от негов пост във Facebook. "Уволнен! След 21 години работа в Пирогов", написа проф. Балтов. 

Мотивът е, че новото ръководство на болницата не може да работи с него.

Асен Балтов коментира, че днес е бил първият му работен ден след прекъсване заради здравословни проблеми. След като днес е направил две операции, бил повикан от директора на болницата проф. Иван Поромански, който му обяснил, че "не иска и не може да работи с него", съобщава БНТ. От "Пирогов" нито потвърдиха, нито отрекоха информацията.

Припомняме, че в средата на юли проф. Асен Балтов беше освободен от поста си на директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов" заради нарушения, установени при проверка от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която е показала нарушения в размер на над 1 млн. лева. 

За директор на спешната болница бе назначен проф. Иван Поромански - началник Клиника по гнойно-септична хирургия на болницата.

„Категорично смятам, че имаше един сценарий, който се развиваше още в началото, когато Кацаров взе поста“, заяви тогава Балтов. Последва вълна от недоволство от работещите в "Пирогов", които многократно излязоха на протести с искане Асен Балтов да бъде върнат на поста.

Във Facebook началникът на Клиниката по неврохирургия проф. Николай Габровски коментира уволнението на проф. Асен Балтов с думите: „Политическите уволнения на ръководни позиции са нещо обяснимо. Но политическите уволнения на лекари са съвсем друго. Практика от епохи, които си мислихме, че сме загърбили. Позорна история.“

В Министерството на здравеопазването не е постъпвала информация, че бившият директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов е бил уволнен, посочва се в съобщение до медиите. Трудово-правните отношения в лечебните заведения са предмет на договор между директора на болницата и персонала, заявяват от ведомството на Стойчо Кацаров.

Министерството на здравеопазването няма никакво отношение по тези въпроси. Поради големия обществен интерес министърът на здравеопазването е поискал информация за случая от изпълнителния директор на болницата проф. Иван Поромански, пише в съобщението.

* Допълнено с позицията на Министерството на здравеопазването

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още