IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Аутомотив Клъстер България се готвят да произвеждат респиратори

По подходящо е схемата 60/40 да се промени на 60/70 на фона на 30% повече разходи, съветва Росен Плевнелиев

11:24 | 02.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ръководството на автомобилния клъстер у нас установи контакт с други клъстери по света, получихме отворен достъп до технологични чертежи и имаме възможност да произведем големи количества качествени респиратори, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Росен Плевнелиев, член на борда на "Аутомотив Клъстер България" и президент на България от 22 януари 2012 г. до 22 януари 2017 г.

"В целия свят фабриките буквално спряха да работят. Някои изпратиха работниците в платен или неплатен отпуск. Поръчките намаляха. Не ни чака нищо добро, докато не се възстанови икономическата активност", посочи той.

Плевнелиев обясни, че компаниите в бранша ще се възползват от правителствените мерки.

„Проблемът е в липсата на дългосрочен хоризонт. Понякога сме трети в реда от чакащите доставки", каза Плевнелиев и поясни как се координира процесът. "Опитваме се да трансформираме производството и у нас по подобие на Tesla. И в България може да произвеждаме респиратори“, посочи той.

Той очаква, че българската икономика няма да слезе бързо надолу бързо, нито, че „бързо ще се възстановим“.

„По-скоро известно време ще постоим на дъното", прогнозира Плевнелиев. "Най-малко три месеца ще са нужни за възстановяване от кризата, а в цялата си фаза тази криза ще трае поне три години", уточни той.

Плевнелиев напомни, че в сектора са привлечени стратегически инвестиции.

По темата за схемата 60/40 Росен Плевнелиев уточни, че подходящата според него схема е 60/70 на фона на 30% повече разходи.

"Изкуствен и естествен имунитет означават поне още година и половина да стоим в социална изолация, което е невъзможно, затова ще тръгнем към третия изход от ситуацията, и това е промяна в социално-икономическия модел - България на две скорости, което представлява България на рисковата и България на активната група", допълни той и за пример от мерките форсмажор даде за пример Унгария, където всички главници и лихви по кредити се отлагат с едно тримесечие.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още