Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В бюлетината за евровота избирателят може да заяви, че не подкрепя никого

До 11 май могат да бъдат подавани заявления за гласуване на друго място

В бюлетината за евровота избирателят може да заяви, че не подкрепя никого

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Образец на бюлетината за евроизборите показа днес пред журналисти Александър Андреев, член и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК).

В сравнение с бюлетината от предходните избори за европарамент в тази има секция, в която избирателят може да посочи, че не подкрепя никого. Преференциите в дясната част на бюлетината са изписани с три цифри, докато партиите и коалициите са с по две. 

Сгъването на бюлетината ще се прави по хоризонтала, като остава открит номерът, за да може да бъде отделен.

След като избирателят гласува, излиза от тъмната стаичка със сгъната бюлетина, дава я на член на секционната комисия (СИК), който поставя печат на гърба й. След това избирателят пуска бюлетината в избирателната кутия. Бюлетината има защити от фалшификации, каза Андреев, но не даде подробности какви са те.

Днес ЦИК определи и способа за опаковането на изборните книжа и материали, съобщи още Андреев. Това е съществена част от методическите указания към РИК и СИК, подчерта той.

Навсякъде в страната вече са назначени секционните и районните избирателни комисии. ЦИК се е намесила след две жалби за състава на СИК, като е осигурила представителност на парламентарно представените партии.

На 30 април изтече срокът за подаване на заявления за откриване на секции за гласуване извън страната. Такива секции могат да се откриват извън дипломатическите и консулски представителства след подадени поне 60 заявления. Към момента са постъпили 8671 заявления, от които през страницата на ЦИК - 8327, а през МВнР - 344.

Неуспешно подадените или с грешки заявления са 745, но това не е окончателната бройка, защото проверката на заявленията продължава до утре, 3 май, включително. До 4 май ЦИК трябва да определи броя на секциите и местата извън страната, където ще може да се гласува за европарламент. Андреев изрази надежда още утре да се вземе такова решение. Консулатации за членовете на СИК извън страната трябва да се проведат до 9 май. 

Още по темата

До 11 май могат да бъдат подавани заявления за гласуване на друго място. Такова удостоверение могат да поискат членовете на СИК, ЦИК, наблюдателите на изборите и кандидатите.

Подаването на заявление за гласуване по настоящ, а не по постоянен адрес, става в общинските администрации до 11 май, по настоящ адрес.

До 11 май избирателите с увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна кутия, като към искането се прилага решение на НЕЛК или на ТЕЛК. Заявлението може да се подаде писмено или по електронен път на страницата на общината. Ако в населеното място има вече секция с подвижна изборна кутия, хората с увреждания могат да поискат да се включат в списъка пет дни преди изборите.

Вече има писма от СУ "Св. Климент Охридски" и от БАН, че могат да подпомогнат ЦИК при сертифициране на машините за гласуване. Това ще се прави след 15 май, когато на тях бъде монтиран софтуерът за гласуването.
Възможно е на следващите избори в страната, които вероятно ще са местни, ЦИК да купи, а не да наема машини за гласуване, каза още Александър Андреев.
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 23 юли