Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В България има прекомерна употреба на антибиотици според експерти

С 35% повече и по-евтини антибиотици изписват болниците у нас, сочи доклад

В България има прекомерна употреба на антибиотици според експерти

Снимка: Pixabay

С 35% повече и по-евтини анитибиотици изписват болниците у нас. Това сочат данните от доклад на Европейския център за контрола на заболяванията за тази година.

"У нас се наблюдава прекомерна употреба на антибиотици", съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че антибиотици трябва да се изписват само когато сме сигурни, че лекуваме или профилактираме бактериална инфекция, по възможност с микробиологично изследване.

“Ако няма време за получаване на резултата, трябва след получаване на резултата от микробиологично изследване да се смени терапията, за да можем да ползваме по-дълги години антибиотици", поясни още проф. Кантарджиев по БНР. Прекомерната употреба на антибиотици превръща опасните микроби в организма в нечувствителни към лечението, посочи той.

"Опасността е да не стане така, че инфекциите, в това число вътреболничните, инфекциите след операции, инфекциите, заплашващи трансплантираните пациенти, инфекциите, заплашващи пациентите с химиотерапия или друга тежка терапия, да не могат да се лекуват", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

По данни от проучване на Европейската комисия 21% от българите не изпълняват лекарското предписание и прекъсват курса на лечение с антибиотици, когато се почувстват по-добре. 73% не помнят да са получавали каквато и да е информация за това да не се вземат антибиотици без нужда – например при настинка или грип – през последните 12 месеца.

Данните бяха представени на пресконференция на Национален център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в рамките на Световната седмица, посветена на отговорното прилагане на антибиотици и Европейския ден на антибиотиците.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията България е на средно ниво по консумация на антибиотици в доболничната помощ, която е около 80% от общата в хуманната медицина.

Антибиотичната резистентност е сред най-големите заплахи за човешкото здраве и безопасността на храните в световен мащаб. Тя възниква по естествен път, но неправилната употреба на антибиотици при хора и животни може значително да ускори процеса. Все повече инфекции като пневмония, туберколоза и гонорея са трудно податливи на антибиотично лечение, тъй като използваните медикаменти са все по-неефективни.

Всяка година жертвите на инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, надхвърлят 25 000 в Европа и 700 000 в световен мащаб.

По отношение на борбата с антимикробната резистентност Световната здравна организация (СЗО) съветва да се приемат антибиотици само след лекарско предписание, винаги да се изпълнява прецизно рецептата на лекаря, никога да не се приемат антибиотици, изостанали от предишни курсове на лечение, никога да не се споделят предписани антибиотици с други хора, да се избягват контакти с болни хора, да се правят редовни ваксинации и да има висока лична хигиена.  

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет