IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България не достигат около 450 общопрактикуващи лекари

В извънболничната помощ недостигът на специалисти също става критичен, сочат данните на БЛС

15:31 | 06.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В страната вече има недостиг на общопрактикуващи лекари и той е около 450 специалисти. Това каза днес във Варна зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Галинка Павлова по време на кръгла маса за проблемите на здравеопазването.

По думите й същата е картината и по отношение на лекарите от различните специалности.

Има населени места и цели региони, където обезпечеността с лекари е едва около 20%, посочи Павлова, цитирана от БТА. Особено критична е ситуацията в Търговище, Смолян и Разград.

В извънболничната помощ недостигът на специалисти също започва да става критичен, сочат данните на БЛС. Близо една трета от лекарите са на възраст над 50 години, освен това голяма част от тях работят почасово.

Освен при медицинските сестри, има огромен недостиг и на акушерки, допълни Райна Бояджиева, председател на Районната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Тя посочи, че във Варна най-възрастната работеща акушерка е на 78 години. 

Основните проблеми за намирането на кадри са ниските стартови заплати от 500-600 лева и липсата на ясна перспектива за развитие, посочи Бояджиева. По думите й е необходимо на национално ниво да бъде приет стандарт по здравни грижи и НЗОК да остойности труда на специалистите, а не мениджърите на здравните заведения да разпределят субективно парите от Здравната каса.

По данни на Лекарския съюз вече се натрупват и финансови проблеми в общинските диагностично-консултативни центрове. За излизане от кризата е необходимо да има промяна в нормативната уредба, която да позволи общините да имат право да се грижат за своята собственост, смятат от организацията.

Ръководството на БЛС е притеснено за приемането на Националния рамков договор за 2018 г. Съсловната организация ще настоява при предстоящите дебати в пленарна зала да не бъде приет текстът от Закона за бюджета на НЗОК, според който, ако съсловните организации откажат да подпишат НРД, ще бъде наложен такъв, изработен от Надзорния съвет на НЗОК.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още