Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В България пристига първият робот за дезинфекция срещу COVID-19

Специализираният робот ще дезинфекцира помещения в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

В България пристига първият робот за дезинфекция срещу COVID-19

Снимка: ЕК

На 3 август (вторник) в Пловдив ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Цветан Кюланов ще участва в церемония в УМБАЛ „Свети Георги“ по приемането на първия специализиран робот за дезинфекция срещу коронавирус, съобщават от пресслужбата на ЕК.

Роботът е доставен по линия на общата поръчка на Комисията за различни болници в Европейския съюз.

Освен ръководството на болницата на събитието ще присъстват представители на Министерството на здравеопазването, посолството на Кралство Дания, на фирмата доставчик на роботите и на българския й ексклузивен дистрибутор. 

Още по темата

В бюджета на ЕС са заделени общо 12 милиона евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19.

Средствата са по линия на Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която спечели търга за спешна поръчка.

Роботите могат да дезинфекцират за 15 минути стандартна болнична стая с помощта на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19 те унищожават множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.

По статията работи: Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Почти 27% от нефинансовите предприятия отчитат намалени продажби през август