IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В България се гледа легално канабис на 1000 дка*

Индустриалният коноп ще се използва за влакно и фуражи, заяви агроминистерството

11:06 | 05.09.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Над 1000 дка са площите, засети легално с канабис у нас, съобщи пред БНР Стефка  Дамянова, експерт от Министерството на земеделието.

Тя съобщи, че наредба на министерството, която е още в проект, предвижда за легалното отглеждане на конопа да се подава заявление по установен образец.

Агроминистерството ще издава разрешително, което ще важи една година и ще дава право на стопаните да сеят само една реколта на точно определена площ.

След засяване се предвижда в проекта на наредбата да се информира съответната областна дирекция на МВР за извършена сеитба, като се предостави и копие на издаденото разрешение и съответно информация за местонахожденията на засетите площи.

Според наредбата легално ще може да се гледа само канабис с нищожно съдържание на психоактивното вещество тетрахидроканабинол (под 0,2 тегловни процента). Тази продукция може да бъде използвана за извличане на влакно, а семената – за фураж, храна и посев.

В магазините за здравословно хранене се продават конопени семена, рекламирани като ценен източник на омега 6- и омега 3-мастни киселини, витамини и минерали. Те могат да се добавят в ястия и салати. Продавачите изрично уточняват, че тези семена не съдържат психоактивното вещество, на което дължи ефекта си марихуаната.

Междувременно от агроминистерството изрично уточниха, че „не се разрешава отглеждането на канабис, а на индустриален коноп за влакно и фуражи“.

„Става въпрос за регулиране на отглеждането на индустриален коноп за влакно, фуражи и семена за посев със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол в листната маса, цветните и плодните връхчета.

Новата проектонаредба хармонизира българското с европейското законодателство.  И в момента действа наредба от 2001 г., която регулира отглеждането на индустриален коноп в България“, заявява министерството.

*Новината е допълнена в 14.43 ч. с позицията на МЗХГ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Minka
преди 6 години
Едно предложение към Министерството на земеделието: в наредбите включете и отглеждането на мак, за производство на опоиди, възможностите са големи. Към момента няколко държави вече отглеждат мак, и го обработват: Унгария, Турция, Португалия, Англия и Франция, Чехите и те поват да гледат мак. Възможнотите за легален бизнес при фермерите са големи, пазара на опиди тепърва ще се увеличава. Наиистина трябват си доста регулации в областта, но това не пречи и ние да почнем да навлизаме в тоя пазар. Най-големите складове са в Португалия, а фабриките които обработват семената също се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още