IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В българските ферми започват проверки за фипронил в яйцата

Масираните инспекции тръгват от днес

10:07 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички български ферми, в които се добиват яйца, ще бъдат проверени за наличието на вредния химикал фипронил в продукцията. Ще бъдат проверени и предприятията, които използват яйчни продукти, съобщи пред БНТ Татяна Николова, началник отдел в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Масираните проверки започват от днес.

Припомняме, че в началото на август беше установено наличието на фипронил (вид инсектицид) на равнища малко над допустимите в холандски птицеферми. Това доведе бързо до унищожаване на животни, карантини и други мерки. До 23 август холандските птицевъди претърпяха щети за 33 млн. евро заради избиването на птиците и други мерки, съобщи Ройтерс.

„Яйца с фипронил на нашия пазар няма“, увери Татяна Николова. Тя припомни, че в страната е имало партида със замърсен яйчен прах (около 500 кг) и са предприети мерки. Храните, в които е вложен продуктът, се изтеглят от пазара. 

Експертът препоръча на българските потребители да бъдат внимателни за това, което купуват.

БАБХ следи от началото на август проблема на европейския пазар и е предприела допълнителни мерки да изследва всички ферми, декларира тя.

Фипронилът е ветеринарен продукт за борба с паразити, но е забранен за използване върху животни, които ще бъдат консумирани от човека, включително и при кокошки носачки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още