IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В чужбина работят повече българи, отколкото у нас

Работещите зад граница българи са 2,5 млн., а в страната - 2,2 млн.

22:54 | 05.11.15 г. 28
В чужбина работят повече българи, отколкото у нас

Работещите в чужбина българи са 2,5 милиона, а работещите в България са 2,2 милиона, сочат данни на Института по икономика към БАН, цитирани от главния секретар на БТА Евелина Андреева по време на Единайсетата световна среща на българските медии в Атина.

Средствата, които българите са изпратили от чужбина, са 1,7 млрд. евро, предаде БТА.

Към днешна дата по данни на дипломатическите представителства на МВнР българите зад граница са 3 милиона, а според самите общности са много повече.

Между 13 и 24 хиляди българи ежегодно напускат страната през последните 4-5 години по данни на НСИ, като 55 процента от тези българи са между 20 и 29 г. Тези, които са се върнали, са само 230 хиляди за периода след 1980 г. до днешно време, посочи още Андреева.

В Единайсетата световна среща на българските медии участва и министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя съобщи, че клипът "България е мястото" е бил представен пред 150 министри на туризма по време на туристическото изложение в Лондон.

Според Ангелкова една от целите на министерството през следващите години е да утвърди страната като дестинация за високоплатени туристи.

Всички петзвездни хотели в страната имат ръст и нямат отлив, а в повечето от тях вече са налице и резервации за лятото на 2016 година, посочи още тя.

Стратегията за реклама за следващото лято е предимно чрез големи туроператорски фирми в съчетание с дигиталния онлайн маркетинг и социалните мрежи, каза Ангелкова. През идната година за туристическа реклама са предвидени около 9 млн. лева.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Ето как възнамерява правителството да се бори с изтичането на интелекта в България."Новите учебни планове на Министерството на образованието и науката ще ограничат силно възможностите на завършилите училище по тях младите хора да учат в чужбина.Причината: новите планове намаляват драстично броя на задължителните часове по ключови предмети, сред които дори първия чужд език в езиковите гимназии. Така има риск българските ученици да не могат да покрият изискванията на чуждите университети за минималния задължителен хорариум и по формален признак да бъдат лишени от възможността да кандидатстват извън България."Така де ...да остане нещо и за местните феодали! По малко езици да знаят агънцата по добре. Те осигуряват работни места, предлагат работа и даже и заплата а никой я не ще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 2
polisat
преди 8 години
А каква част от тези 6 900 000 са роми ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП, който е 82 млрд. лв. - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4838524 - коментирал съм под статията през фейсбука(Атанас Шалапатов)10% плосък корпоративен данък и 5% за акционерите ограбва България защото големите данъкоплатци са чужди фирми и печалбата се изнася, и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769Гьоте - ''мерило за живота и силата на един народ ще бъде винаги неговото отношение към Библията'' Патриарха на България го каза хубаво в интервю за БТА около 01.05.13год. '' всяка криза икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите , които Творецът е установил във Вселената...'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1515185388759690
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 8 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
За целта трябва да се откачат от ЕС щото има спогодби за двойно данъчно облагане :) Ооообаче губят гражданите щото ще си фърлят БГ паспортите хахахах, а губят и ЕС фондовете - така че духайте супата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 27 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
1946г ---7 029 349души1989 г. ---- 9 009 018 души 2014 г ---.6 924 716 души===Прави впечатление че отново се завръщаме там от където сме тръгнали ... а именно в годините малко преди втората световна. Не само по население но и икономическия ни профил става сходен с тогава. Само селското ни стопанство в момента е по зле и от тогава. Накратко запада ни върна там "където ни е мястото" в класациите! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"1989 г. - 9 009 018 души""Според данните на ЦРУ в България живеят едва 6 924 716 души. " ===Данните вече са остарели. От тогава сме намяляли с още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
1989 г. - 9 009 018 души."Три години след 17-то преброяване на населението и жилищния фонд от НСИ признават, че при събирането на данните са допуснати 26 груби грешки. Те са довели до отклонения в резултатите, като така обичайната статистическа грешка е била значително превишена. Освен, че информацията за жилищния фонд се оказва невярна и общият брой на населението е надценен с поне 200 000 души, непълна и на практика безполезна се оказва събраната информация за вероизповеданията, етническите групи и разпространението на майчините езици в страната. Невярна се оказва и статистиката за броя и разпределението на домакинствата в отделни категории.""Централното Разузнавателно Управление на САЩ разкрива изключително влошени показатели за демографското състояние на българското население. Според данните на ЦРУ в България живеят едва 6 924 716 души. Това става ясно от справка в секцията "The World Factbook" на сайта на разузнавателното управление."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 29 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 8 години
Защо, след като населението на страната е намаляло с поне 1.6 млн, общинската и държавна администрация са се увеличили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
Доста са пресилени цифрите. Катаклизма обаче е факт. Скоро пенсионната система хептен ще рухне.. Държавата няма какво друго да прави освен да вдига данъците и осигуровките и дори да намалява пенсиите. Сега имигрантите са свежата кръв на со социалната система на Запада.Ще ми се някоя от телевизиите да съберат на едно място всички герои от прехода и народа да им задава въпроси. ШЩе е голямо шоу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 13 rate down comment 8
dakl
преди 8 години
Ако това е вярно, то означава че процесът с ликвидирането на България от политическата карта на света вече е в напреднала фаза! " браво" на всички управляващи ни през последния четвърт век! За съжаление за тях няма да има съд и присъда за убийството на една европейска държава и нейният народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още