IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Деня на екологичния дълг WWF призовава за нулеви емисии до 2040 г.

От днес човечеството започва живот на "екологичен кредит" до края на годината

16:08 | 29.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес човечеството изчерпва запасите си от природни ресурси до края на годината. Тази година Денят на екологичния дълг се пада на 29 юли. Това посочват от WWF България /Световен фонд за дивата природа/.

Според доклад на Световната мрежа за екологичен отпечатък за по-малко от седем месеца от началото на 2019 г. човечеството е изразходвало "бюджета си" от природни ресурси, които планетата е способна да възстанови в рамките на една година. Така всички ние започваме живот на "екологичен кредит", т.е. това, което консумираме след тази дата не е произведено по устойчив начин, защото планетата не е в състояние да възстанови ресурсите с бързината, с които ги изразходваме. 

Денят на екологичния дълг настъпва все по-рано всяка година, което означава, че хората ускоряват степента си на експлоатация на природата, черпейки все повече храна, вода, дървен материал, въздух и суровини за енергия. За последните 20 години този ден се е изместил с повече от два месеца напред, а днешната дата е най-ранната, откакто се води статистика. Изследването мери отпечатъка на човечеството върху планетата. То показва, че поддържаме този дефицит не само с изчерпване на запасите от ресурси чрез свръхулов и изсичане на горите, но и чрез натрупване на отпадъци, като например въглероден диоксид в атмосферата, който екосистемите не могат да абсорбират.

Днес въглеродните емисии от изгарянето на изкопаеми горива представляват 60 процента от екологичния отпечатък на човечеството. Те стоят в основата на климатичната криза, водеща до горещи вълни, тежки суши, горски пожари, наводнения и урагани, които принуждават много хора да мигрират, търсейки спасение в други градове и страни. В тази връзка повече от 80 000 души вече са подписали петиции до политиците в ЕС и САЩ, настоявайки управлението на биологичните ресурси да бъде поставено в центъра на процеса на вземане на решения. 

"България е единствената държава в ЕС, която иска да намали дела на ВЕИ в производството на електричество с 3 процента до 2030 година. Също така липсва и сериозна политическа амбиция по отношение на енергийната ефективност, въпреки че българската икономика е една от най-енергоемките в Европейския съюз - почти четири пъти над средните нива за Европа", е коментирал Георги Стефанов, ръководител практика "Климат и Енергия" към WWF.

Изследване показва, че ако успяваме да забавим Деня на екологичния дълг само с пет дни всяка година, човечеството ще заживее в хармония с природните ресурси до средата на века. А ако постигнем ограничаване на въглеродните емисии с 50 процента, това би изместило датата на деня с цели 93 дни назад.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още