IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В яйца от български ферми е открит фипронил

Агенцията по храните съветва потребителите да върнат яйцата от определени партиди

17:45 | 14.09.17 г.
В яйца от български ферми е открит фипронил

В кокоши яйца от български производители е открит фипронил, съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов, цитиран от земеделското министерство.

Производителите са „Консорциум Агробизнес“ АД и „Агроинвестпродукт“ ООД.  Върху черупките на яйцата има следните номера: 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003.

Въпреки че съдържанието на фипронил е 0,027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0,72 мг/кг, от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) съветват потребителите, които са закупили яйца с тези маркировки да не ги консумират, а да ги върнат обратно в магазините.

Припомняме, че скандалът с фипронила тръгна от холандски птицеферми, в които препаратът бе използван за дезинфекция на помещения. Оказа се, че замърсени с химикала яйца са изнесени в редица страни и близо 40 държави са засегнати.

В България досега са заловени три пратки вносен яйчен прах, съдържащи фипронил. 

БАБХ извърши общо 569 проверки, от които 435 на складове и предприятия, преработващи или влагащи в производството яйца и 134 във ферми, в които се отглеждат кокошки носачки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още