Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В какво се препъна розопроизводството през тази кампания?

Свръхпредлагането и инфлацията в Турция спъват изкупуването на рози, посочи Веселин Ганчев, мениджър на Старата розоварна в Стрелча

В какво се препъна розопроизводството през тази кампания?

Снимки: Bloomberg TV Bulgaria

Старата розоварна в Стрелча е втората най-стара действаща в България, построена през 50-те години. Основните й пазари са САЩ, Япония, Франция и Швейцария. Сега обаче е затворена след май за сключване на нови договори с розопроизводители заради свръхпредлагане.

Под сянката на коронавируса

„Макар че в подножието на Средна гора градините цъфтят, летищата и магазините по света остават затворени заради ограниченията за пътуване и движение поради пандемията от Covid-19. Няма търсене на розово масло за парфюмерийната индустрия“, каза в репортаж на Bloomberg TV Bulgaria Веселин Ганчев, като се позовава на информация от контрагентите си от Франция.

Според него изкупните цени са под натиск още от миналата година.

„Кризата с коронавируса прибави проблеми към затрудненията, които започнаха още през миналата година с инфлацията в Турция, основен конкурент на българското розово масло“, посочи мениджърът.

Още по темата

По думите му досега, за кампанията от средата на май до началото на юни той наема  обикновено над 30 души.

В Долината на розите

Екип от Bloomberg TV Bulgaria участва на място в розобера и видя как се търсят пунктове за изкупуване на цвета и как се плаща не в брой, а с разписка и обещание за разплащане в края на кампанията.

Розите започват да се берат в 5 часа сутринта, когато са още полуотворени и пълни със сокове. Наред със собствениците на големи масиви, които могат да си позволят да наемат работници, берат и семействата с градини от по няколко декара.

Старата розоварна в Стрелча е затворена и чувалите с цвят могат да се предадат на посредници, които ги носят за преработка в по-отдалечени производства. За маслото обаче най-важното е времето от брането до началото на преработката да е минимално.

От 3,5 тона цвят се вади по килограм розово масло за козметичната, фармацевтичната и парфюмерийната индустрия.

Старата розоварната в Стрелча не е кандидатствала по държавната програма за запазване на заетостта 60:40, защото заетостта е сезонна, обясни Ганчев.

Ако фермерите не намерят на кого да продадат цвета, могат да го направят на ракия, сладко или да изоставят градините.

Какви са прогнозите пред националното производство от роза Дамасцена вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Около 30% от заетите в образователния сектор искат да се ваксинират срещу Covid-19