Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В класация за възможностите пред жените по света България се нарежда 35-а

По брой на жените предприемачи страната е на 48-о място

В класация за възможностите пред жените по света България се нарежда 35-а

Пострадали от насилие жени оставиха прекършени цветя пред парламента с искане за мерки срещу домашното насилие. София, 8 март 2019 г. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България заема 35-то място в изследването Women’s Liveability Index 2019, който включва 100 държави, изследвани за това кои са най-благоприятните сред тях за реализация на жените. Норвегия, Швеция, Канада, Финландия и Исландия са на първите места в класацията.

Дания, Ирландия, Словения, Австрия и Естония също влизат в топ 10 на индекса, който отчита фактори като инфраструктура, неравенство, законодателство и работа. 

Още по темата

Авторите на проучването класират отделно страните по разликата в заплащането между половете, процента на жените на висши и средни мениджърски позиции, на министерски постове и в националните парламенти.

„Все повече се доближаваме до момента, в който има успяващи и развиващи се хора и вече не правим тази рязка разлика дали става дума за жена, или за мъж. Когато говорим за учени жени, често всички се сещат за Мария Кюри, но ние имаме поне още три нобелистки само в сферата на физиката“, каза пред Bloomberg TV Bulgaria Анна-Мари Виламовска, изпълнителен директор на Българската аутсорсинг асоциация и бивш съветник на президента Росен Плевнелиев.

„Имаме доста отворени и сериозни проблеми. В момента се говори доста за насилието вкъщи. В България и в Европа статистиката е доста притеснителна, не само защото става дума за насилие, в което физическият обект е доста по-слаб, но и защото говори за проблем в обществото, това са по-тъмните неща. По-светлите краски са присъствието на жените на ниво управление“, каза Виламовска.

Първите държави в класацията са на челните места и в други изследвания – за развито общество, икономика, образование, здравеопазване, социална сфера. Според Виламовска много е важна мотивацията, която се дава на една млада майка, за да се върне бързо на работа.

Изненадващо Намибия е на първо място по процент на жените, заемащи висши и средни мениджърски позиции. Показателят за тази страна е близо 49% и така африканската страна се нарежда преди Латвия, която е с 44%, и Панама, с 43,5%. Анна-Мари Виламовска си обяснява този успех на Намибия с квотния принцип на жени, които да заемат мениджърски позиции.

България по този показател се  нарежда на 10-о място сред стоте изследвани държави и е на 13-то място по процент на жените на министерски позиции.

Но по брой на жените предприемачи страната е на 48-о място.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 4 месеца
е па голем праз ... прокопсали сме затуй ...

Още от Икономика и политика
Отмяната на машинното гласуване мина на първо четене