IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В края на лятото индексът на бизнес климата у нас пак тръгна надолу

Наблюдава се влошена стопанска конюнктура в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите

12:53 | 30.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След застоя от юли през август общият показател на бизнес климата в България се устреми отново надолу, този път с 2,3 пункта. Причината е във влошената стопанска конюнктура в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите. Това става ясно от данни на Националния статистически институт, публикувани днес.

Припомняме, че годината започна с подобрение на показателя, след като през януари се вдигна с близо 7 пункта. Последваха четири поредни месеца на подобрение, като през май индексът на стопанската конюнктура се покачи с повече от 12 пункта. През юни обаче общият показател на бизнес климата се устреми надолу заради негативните оценки в секторите промишленост и строителство, породени от трудностите с намиране на работна ръка, както и несигурната икономическа среда.

bk1 bk1

През август съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 1,5 пункта в резултат на неблагоприятните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца са резервирани. Несигурната икономическа среда продължава да бъде факторът, затрудняващ в най-голяма степен развитието на бизнеса, следвана от недостига на работна сила и недостатъчното търсене от страната.

bk2 bk2

При бизнес климатът в строителството НСИ отчита леко подобрени от 0,7 пункта през август. Това се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче прогнозите им както за бизнес състоянието през следващите шест месеца, така и за строителната активност през следващите три месеца. Основните пречки за дейността на предприятията остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила, цените на материалите и конкуренцията в бранша.

bk3 bk3

При търговията на дребно показателят се срива с 5,7 пункта в резултат на по-резервираните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца също са неблагоприятни. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене продължават да са основните проблеми за развитието на бизнеса, като през последния месец анкетата отчита засилване на негативното им влияние.

bk4 bk4

През август бизнес климатът при услугите се понижава с 3,7 пункта, което се дължи на неблагоприятните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. По-резервирани са и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги. Най-сериозните затруднения за дейността остават свързани с несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.

bk5 bk5

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още