Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В Министерство на икономиката говорили с "Глобал Пауър" още в началото на годината

Трайчо Трайков е направил запитване до американските служби за инвеститора, от САЩ му обяснили, че нямат данни за компанията

Трайчо Трайков се е срещал с кандидат-инвеститора за АЕЦ "Белене" консорциумът „Глобал Пауър“ още в началото на тази година, когато още заемаше поста министър на икономиката, енергетиката и туризма. Това призна в ефира на „Нова Телевизия“ самият Трайков.

Според него компанията е финансова организация, която няма никакъв опит по отношение на енергийни проекти, нямат дългосрочни намерения за инвестиции и всъщност не се знае откъде ще дойдат средствата, които предлагат да инвестират в проекта. „Те могат да дойдат и от Ал Кайда“, коментира още бившият енергиен министър.

Трайков е насочил инвеститора към HSBC и се е обърнал към американските власти за повече информация за компанията. Отвъд океана са му отговорили, че нямат информация за „Глобал Пауър“ и не познават консорциума.

Още по темата

За Трайков компанията е дошла с намерението да инвестира 5 млрд. евро, но в същото време са обяснили, че нямат никаква информация за проекта, т.е къде ще вложат тази крупна сума.

Бившият министър коментира още и референдума за строителството на втората атомна централа у нас с думите, че е безсмислен. „Въпросът трябва да бъде дълъг колкото е един меморандум за сътрудничество“, каза той и допълни, че при положителен отговор хората ще трябва да обяснят още и откъде да вземем парите за строежа на централата, при каква лихва, какви да бъдат системите за сигурност и т.н.

Що се отнася до предложението на финансовия министър Симеон Дянков за данък върху доходите от лихвите по спестявания в банките, Трайков коментира, че е против всякакво вдигане на данъците или налагане на нови. „Мярката е обявена като нефискална, но реално е точно такава – цели да пълни бюджета“, смята още той.

Ако това е хармонизация с европейските правила, никой не ни кара точно в този момент да я извършим, заяви Трайков и допълни, че времето на подобна мярка не е сега, точно когато лихвите на банките са започнали да се нормализират.

„Може да се въведе, когато лихвите се изравнят с тези на европейските банки“, допълни той.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 9 години
Няма профилна снимка
Малиии къф секретен "инвиститур" :) нема никъде данна за него :)

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 26 януари