IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В петък ще е ясно дали ще има машинно гласуване на изборите

Подготовката на вота върви добре, заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов

09:44 | 23.02.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Най-вероятно в петък Централната избирателна комисия (ЦИК) ще има решение дали фирма "Лирекс БГ", която подаде документи за доставяне на машините за гласуване, ще бъде допусната да осъществи поръчката за машинен вот. Това каза пред БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

В сряда комисия на ЦИК е разгледала заявлението, постъпило в последните 13 минути от обявения краен срок. Днес предстои разглеждането на техническото предложение и финансовите параметри на офертата. Срокът в процедурата е бил до 28 февруари, но комисията е решила да го съкрати с 4 дни. Ако има спорни моменти, комисията ще удължи отново срока, обясни Цветозар Томов.

Още в сряда ЦИК е обсъждала въпроса за одит на целия проект. В момента, в който бъде одобрена офертата за изпълнение, комисията ще вземе решение и по този въпрос, каза Томов. 

Обучението на Секционните избирателни комисии за работа с машините също е предвидено в процедурата. То ще започне веднага, след като е напълно ясна технологичната последователност. Това няма да е фатално тежък проблем, тъй като допълнителните изисквания за извършване на машинното гласуване не са толкова много, каза Томов.

Изпълнителят трябва да осигури и екипи, които да реагират на всеки проблем в рамките на час.

Предвижда се резултатите от машините да се вписват в протоколите, но ще се съхраняват и на електронен носител. Възможна е и ръчна проверка чрез касова бележка от машината.

По думите на Томов за момента подготовката на изборите върви добре.

Още 5 дни остават на българите в чужбина да подадат заявление за гласуване. Вече има няколко страни с над 2000 заявления. Най-активни са българите в Турция, Великобритания, Испания, Германия и САЩ, каза говорителят на ЦИК.

От полунощ тази вечер официално стартира предизборната кампания за извънредните парламентарни избори.

Още ноавини за изборите може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още