IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В пика на водната криза няма да има персонални рокади в кабинета според политолози

Оставките не решават проблемите в държавата, а БСП избърза с действията си, коментираха Антоанета Христова и Борис Попиванов

10:31 | 07.01.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Политическата година започна напрегнато. Опозицията иска вот на недоверие заради водния режим в няколко големи градове и заради провала в управлението на околната среда и водите. Серия от разкрития за мистериозно депониране на чужд отпадък на наша територия допълнително нажежи страстите.

"Политиците живеят сложен живот", обобщи политологът Антоанета Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По повод поискания вот на недоверие тя е категорична, че я няма силата да разклати правителството. Според нея това е тип присъствена заявка на левицата, нормален акт на една опозиция, но се бие с убеждението, че все още БСП няма възможност да вземе властта.

"Към кого да имат доверие хората? Този вот на недоверие е най-логичнотто нещо, което може да следва в подобна ситуация", категоричен е политологът Борис Попиванов.

Антоанета Христова е на мнение, че БСП са избързали с действията си. "Когато искаш да изглеждаш сериозен, трябва да можеш да покажеш капацитет. С експертни позиции, поемане на отговорност, политически решения", смята тя.

За ситуацията с водната криза и напрежението около нея Попиванов е на мнение, че тя е тревожна на местно ниво, а не толкова на национално.

"Цялостната политика в този сектор е отдавна пробита и това спокойно може да бъде поставено в рамката "видима ситуация", отбеляза политологът. "Проблемът е, че има основни политики, към които е трябвало отдавна да има стратегическо планиране за взетите мерки и това планиране включва политически консенсус, убедена е Антоанета Христова. – Проблемът със стратегическото планиране оттук нататък ще излиза много сериозно."

Според Борис Попиванов оставките успокояват нещата за кратко, но не решават трайно проблемите, ако не се промени цялостната политика.

"Гърменето на бушони не решава никакъв проблем", каза той.

Антоанета Христова също е убедена, че оставки няма да решат проблема. “В момента, тук и сега, в пика на кризата, допускам, че няма да има персонална смяна", прогнозира тя.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още