IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Плевен залагат на парното и електротранспорта като мерки срещу мръсния въздух

Целта е да се достигат нормите за нивата на фини прахови частици

10:29 | 11.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Плевен намалява замърсяването на въздуха с модернизиране и разширяване на тролейбусния транспорт, както и с развитие на мрежата за отопление на парно и природен газ. Това показва отчетът по Програмата за намаляване нивата на замърсителите на въздуха, предаде БТА.

Целта е да се достигат нормите за нивата на фини прахови частици (ФПЧ). Програмата е  приета от Общинския съвет през 2016 г. и към нея има план за действие до 2020 г. 

Общината участва в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Реални договори са подписани за 34 обекта. През 2018 г. са въведени в експлоатация три санирани жилищни блока.

През 2018 г. "Топлофикация" е изградила 12 нови абонатни станции и е присъединила 243 абоната. Дружеството е сред най-големите в страната, след София и Пловдив, по размер на топлопреносна мрежа.

От газопреносното дружество през 2018 г. са изградили нова газоразпределителна мрежа с дължина близо 2 км. Нови 220 домакинства вече се отопляват на природен газ.

Плевен развива от 30 г. електротранспорт, обхванал 95 на сто от градските линии, който се модернизира.

През септември миналата година бяха доставени 14 нови тролейбуса без помощен двигател. Към линиите бяха присъединени нови квартали.

Заедно с действащите към момента 40 нови тролейбуса, които през 2014 г. бяха въведени в експлоатация, на практика е подменен целият тролейбусен парк.

През април 2018 г. общината е подписала договор за сметосъбиране на твърди битови отпадъци, като автомобилите са с европейски екостандарт Евро 5 или еквивалент.

Един от основните замърсители на въздуха над града остава битовото отопление на въглища и дърва през зимата. Очакванията са да се предприемат мерки и в тази посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още