Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В. Шаламанов: България трябва да има нова програма в отбранителната индустрия

Високите технологии трябва да влязат в модернизацията на българската армия, съветва бившият служебен министър на отбраната

гледано: 2262   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа
Ще трябва да бъде предложена истинска програма за превъоръжаване за следващите десет години на стойност над 15 млрд. лева, която трябва да бъде инструмент за технологичен скок в България в отбранителната индустрия. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването „Светът е бизнес“ Велизар Шаламанов, бивш служебен министър на отбраната, председател на надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация.
Още по темата

„България няма програма за превъоръжаване, а тя е крайно необходима. Имаше програма за развитие на отбранителните способности до 2020 г., но тя приключи. Нова програма за превъоръжаване, която да отговаря на добрите практики в НАТО – ясни цели, ясно финансиране, ясни приоритети, акцент върху новите технологии и т.н. – няма“, посочи експертът.

По думите на Шаламанов всеки опит да се извърши модернизация без такава програма най-вероятно ще се сблъска с проблеми.

„Един от проблемите е въпросът с бойните бронирани машини. През 2014 г. служебното правителство прие такава национална програма за превъоръжаване и започна процес на създаване на организация за трансформация, в който бяха въвлечени учени от академичните среди. Този процес беше отменен през 2015 г.", припомни Шаламанов. "Ако това работеше, към момента щяхме да имаме стотици бронирани бойни машини, произведени в България съвместно с американска компания, които щяха да интегрират в себе си най-добрите технологии с участие на българската индустрия и с участие на институтите от БАН.“

Според бившия служебен министър на отбраната след парламентарните избори, които ни предстоят през април, иновациите, технологиите и цифровизацията ще бъдат водеща тема за българския парламент.

Той смята, че ще има няколко основни предизвикателствата пред новия министър на отбраната.

Шаламанов е убеден, че България трябва да домакинства многонационални формирования за морска и въздушна сигурност, за да се гарантира сигурността на страната ни „в този труден район“.

„Друг аспект е въпросът с човешкия капитал. Армията на следващите десет години е армия на друг тип хора – хора, които са също толкова мотивирани лидери, които са готови да служат на страната си, но със способности в сферата на технологиите“, коментира Шаламанов.

Той е категоричен, че няма заплата, която да мотивира младите хора да служат на Т-72 или на Су-25.

Още по темата

„На нас ни трябват стотици хора, които да гарантират нашата киберсигурност, които могат да използват технологиите, включително свързани с Космоса, за да се направи един пробив в сигурността със системи за ранно предупреждение и бързо реагиране, със системи за изкуствен интелект“, съветва председателят на надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация.

Велизар Шаламанов обясни, че визията на НАТО през следващите десет години ще е с фокус едновременно върху Русия и върху Китай.

„Непосредствен риск за сигурността на Европа е Русия заради агресивната политика на страната. А в дългосрочен план в технологичен аспект Китай е голямо предизвикателство. Благодарение на целенасочената политика, на многото инвестиции, на китайските студенти, които са завършили в САЩ, Канада и Европа, страната има огромен потенциал за иновации“, смята бившият служебен министър на отбраната.

Адаптира ли се НАТО към новите заплахи? Започва ли реформа в Организацията на Северноатлантическия договор? Какви са плановете за превъоръжаване на България? Ще може ли „Терем“ да се трансформира и да поддържа производството на техника за въоръжение? Кой трябва да напише програмата за превъоръжаване?


Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на „Светът е бизнес“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
icespeed до: grainis
преди 1 месец
Това което си постнал е абсолютно несериозно. Качено на безплатен хостинг, цялата информация изсипана на едно място, като от брошура на вестник компютри от 92-ра. Някакви надраскани скици като детски рисунки. Как ще ви обърне внимание някой? Вземете си направете сайт като хората. Всеки пъпчив тинейджър ще ви го направи за 100 лв. Подредете и структирайте всичко, ако не можете сам намерете някой който може. Покажете какво сте постигнали реално, не някакви изрезки от вестник "Стършел". Снимайте екипа си, това над което работите. Патентовали ли сте нещо до сега? Имате ли ISO сертификати, някакви участия в конкурси или изложби. Търсили ли сте финансиране кредити/евро програми/бизнес ангели? Целата ми не е да ви обидя по-някакъв начин, а да ви кажа че не може да очаквате резултати с това е което представяте продуктите си.
0
 
0
 
1
преди 1 месец
Авангардни български отбранителни технологии - евтини горива, имплозионни амуниции, композитни брони и др. -
https://defense.alle.bg
Обаче на кой му пука.

Още от Икономика и политика
Програма преквалифицира хора за ИТ сектора