Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В. Шаламанов: НАТО дава възможност за развитие на бизнеса в региона

Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA) планира да инвестира 1,4 млрд. евро в бизнес проекти през следващите 18 месеца, посочва бившият министър на отбраната

В. Шаламанов: НАТО дава възможност за развитие на бизнеса в региона

Снимка: Ройтерс

Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA) планира да инвестира 1,4 млрд. евро в бизнес проекти през следващите 18 месеца. Проекти за киберсигурност, разузнаване, сателитни комуникации и др. Политиката на НАТО е търговете на агенцията да бъдат печелени от консорциуми, в които освен големи компании от големи страни има и такива от по-малки. Един от фокусите в следващите години е сигурността в Черно море. Възможността за нашия бизнес е много голяма. Това коментира Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната и новоизбран председател на Надзорния съвет на Агенцията на НАТО за информация и комуникация (NCIA), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Още по темата

„Считам, че преговорите за F-16 се развиват с темпа, с който се очакваше, така че практически е въпрос на дни България да получи официално предложение, базирано на нашите искания и проведените досега консултации“, посочи Велизар Шаламанов, добавяйки: "Остава да се уточнят параметрите. Това ще бъде началото на истинската трансформация, базирана на превоъръжаването, нови технологии, на стратегическо съюзничество със страните от НАТО. Българската армия не е подменяла основните си въоръжение и техника от времето на Варшавския договор".

Той не мисли, че заради F-16 ще пострадат плановете за покупка на нови бойни кораби и нова бойна машина за пехотата. Стартирането на изпълнението на договора със САЩ, формирането на съвместен екип по реализацията му ще прехвърли опит по управление на сложни проекти, смята още Шаламанов.

Сериозният ангажимент на България да похарчи ударно в рамките на 2-3 г. над 4 млрд. лева най-вероятно ще фокусира вниманието върху управлението на програмата за превъоръжаване, изтъкна още той.

"2% от БВП да отива в посока отбрана. Въпросът е в тази рамка поне 20% да отиват за покупка на ново въоръжение и техника и да има достатъчно средства тя да бъде поддържана и хората да бъдат мотивирани с по-високи възнаграждения", коментира Шаламанов.

Индустриалното сътрудничество със САЩ дава възможност за обновяването на отбранителната индустрия, уточни той.

"Трябва бърза модернизация на всички системи в армията. Бързо превъоръжаване, постигане на оперативна съвместимост, интеграция със силите на НАТО и домакинстване на многонационални формирования в България", изброи още бившият министър на отбраната, като добави:

"ЕС изостава много по отношение на киберсигурността, а България изостава и от ЕС. Трябва ни капацитет за анализ и реакция, за да сме устойчиви. Нивото ни на устойчивост е по-ниско дори от това, което сме имали през 1999 г.".

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
0
 
4
преди 2 години
Няма профилна снимка
Шаламанов, Паси и тути кванти от техния род, навярно не са ИЗРАБОТИЛИ и 1 лев за хората и страната.Иначе си докарват и не само левове.
3
 
8
 
3
преди 2 години
"Сериозният ангажимент на България да похарчи ударно в рамките на 2-3 г. над 4 млрд. ..."Иха...! Ся остава и некой да ги изработи... :lol: Интересно, от кое перо ше ги смъкнат тези 4 млрд. - образование, здравеопазване или инфраструктура? Или ше ги икономисат от заплати в държавната администрация? И дали след това ше остане некой млад българин, който да служи в армията, за да им се радва, да ги учи и използва новите оръжия...? И още по-интересно - срещу кого...?
9
 
9
 
2
преди 2 години
- Каква е разликата между журналист и клюкар?- Клюкарът е независим.
9
 
9
 
1
преди 2 години
Стига ве! В региона?Даже в Индия!"Индийското издание The Economic Times тихичко предупреди Вашингтон и Лондон: India likely to join China-Russia call for new trading system on SCO sidelines Вероятно Индия ще се присъедини към съвместния призив на Китай и Русия да се създаде нова търговска система в рамките на ШОС."

Още от Икономика и политика
Стела Балтова: Туризмът не е бил приоритет в Плана за възстановяване