IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В шест от 16 търговски марки майонеза на българския пазар няма яйца

Асоциация „Активни потребители“ откри продукти с 80% вода и над 20 на сто захари

12:30 | 13.06.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

В 6 от 16 търговски марки майонеза на българския пазар няма яйца. Средно в продуктите има 58,3% вода, а в някои случаи добавените въглехидрати – нишесте и захар, надхвърлят 20%. Това установява анализ на Асоциация „Активни потребители“.

В САЩ, Европа и България под майонеза се разбира подкиселена водно-маслена емулсия с добавен яйчен прах. Задължителни компоненти са растително масло, яйца и/или яйчен прах и натурална киселина (лимонена, оцетна, малеинова) и вода.

Според стандартите във Франция и САЩ задължително в майонезата трябва да има минимум 65% растителна мазнина. Според по-общите разбирания мазнината може да варира от 40 до 80%. Майонеза със съдържание на мазнина под 50% някъде се обозначава като “нискомаслена” или “диетична”. 

В България стандарт не е разработен. Българите обаче са свикнали на определени външен вид, консистенция и вкус. Традиционно у нас майонезата се прави от рафинирано слънчогледово олио и с по-малко киселина. Според асоциацията майонезата без яйца е редно да се обозначава на етикета като "дресинг”.

Мазнини

Прочитът на етикетите на 16-те марки майонеза показа пълно разминаване на наложената в България рецептура с известните международни стандарти. Вместо 65 – 80% масленост, у нас декларираните стойности са средно 34,4%. Измерените са още по-ниски – 27,6%.

При 8 от марките, което е половината от всички, установените мазнини са по-ниски от декларираните от производителите с цел пестене на пари чрез влагане на по-малко олио.

Най-ниската измерена стойност е само 6,5% при продукт от Стара Загора (ЕТ „Николина Алендарова“) продаван в търговската верига "Метро", което може би е рекорд в световен мащаб, посочват от Асоциацията.

При всички 16 марки като суровина е ползвано слънчогледово олио.

Водно съдържание

Известните стандарти допускат влагане на малко количества вода в майонезата. В българските “майонези” средно има 58,3% вода. В 9 от продуктите тя надхвърля 60%, а рекордьор с 81% е „Атлантик Ко“ ЕООД от Пордим.

Подмяната на растителното масло с вода и други съставки може и да не е безобидно. Високото водно съдържание създава благоприятни условия за развиване на болестотворни бактерии.

Допълнително в такива продукти драстично се повишава окислението на мазнините. Това води до натрупване на токсични и канцерогенни вещества, имащи в дългосрочен план отрицателен ефект върху здравето на хората, пише Асоциацията.

Поради тази причина нискомаслените майонези трябва да имат по-кратък срок на годност. Желателно е в тях да се влагат повече киселини и да се пакетират в модифицирана газова атмосфера. Тези препоръки според организацията не се знаят и спазват от повечето производители.

Въглехидрати

Въглехидрати в майонезата такива не би трябвало да има с изключение на минимално количество захар като подправка. От тестовете става ясно, че във всички марки, без изключение, има добавени нишесте и две технологични добавки (Е412 и Е415 - гума гуар и гума ксантан), представляващи по същество също въглехидрати.

Допълнително според етикетите в много търговски марки има добавени допълнително захар или други подсладители.

Често количеството на въглехидратите надхвърля 10%, което е много повече от декларираното на етикетите от производителите. Поради тази причина при 4 продукта допълнително е измерено и съдържанието на въглехидрати. Резултатите показват, че количеството на въглехидратите в тези търговски марки надхвърля 20% от теглото.
         
По същество въглехидратите заместват липсващите мазнини, а въпросните “майонези” се доближават повече до шоколада по хранителна и енергийна стойност, отколкото до международните стандарти. Използваните в страната нишесте, добавена захар, гума гуар и гума ксантан не влизат в рецептата на нито един международен стандарт.

Тревожно е, че захарите са добавяни и в продукти, рекламирани като детски. В един от тях (нискомаслена детска майонеза на „Олинеза“) малкото мазини са “компенсирани” с 21% въглехидрати, от които 5% са захар. Само захарта за една опаковка от 450 грама е 22,5 грама, което е еквивалентно на почти 5 чаени лъжици захар.

Макар да са разрешени за използване в храните, допълнителното влагане на въглехидрати в майонезата променя коренно хранителния профил на продукта. В така направените “майонези” близо 50% от енергийната стойност се дължи на въглехидратите срещу нормалните 2-5%. Те имат по-висок гликемичен индекс и могат да представляват потенциална опасност за диабетиците. Високото съдържание на въглехидрати засилва и риска от развитие на болестотворни бактерии.

Без яйца

Анализът на етикетите показва, че в 3 от 16 търговски марки хранителната информация е непълна.

В 6 от 16 търговски марки от състава на продуктите отсъстват яйцата. Това означава, че те не могат да се наричат майонеза, защото в тях липсва основната хранителна съставка, каквато са яйцата. Според международните стандарти тези храни би трябвало да се наричат "салатен дресинг”.

Друг извод който се налага от етикетите е съотношението цена – качество. В сегмента на най-евтините продукти - тези под 4 лева (преизчислени за кг), попадат 6 търговски марки, като при три от тях няма яйца, а пет са маркирани в жълто за различни несъответствия.

Обратна е тенденцията при скъпите майонези (над 5 лева), където няма установени проблеми или измами от страна на производителите.

Какво съдържат майонезите:

Вода (средно 58,3%);

Слънчогледово олио (средно 27,6%, за сравнение в Белгия е80%, а в САЩ 65%;

Киселина – лимонена, оцетна (оцет) или винена;

Яйца като концентрат/прах (средно 2-3%, в Белгия например е 7,5%);

Овкусители – сол, захар, подсладители (сукралоза) и подправки;

Емулгаторите са гума гуар (Е412) и гума ксантан (Е415) – по света се използва главно лецитин;

Консерванти и антиоксиданти – бензоат (Е211-213), пропил галат (Е310), калиев сорбат (Е203);

Въглехидрати – добавено обикновенно или модифицирано царевично/картофено нишесте (Е1420 – 1450);

Оцветители като бета каротен и анато (Е160б);

Можем ли сами да си направим майонеза?

Приготвянето на майонеза в домашни условия на практика е много лесно. Само трябва с миксер да разбиете 2 жълтъка с една чаша олио или зехтин и да добавите сол и киселина на вкус, препоръчва организацията.

Тя предлага производителите да утвърдят национален (доброволен) стандарт за майонеза, съобразен с международно утвърдените практики, а сосовете без яйца да не носят наименованието "майонеза".

Производителите да започнат да прилагат пакетиране в защитена газова среда, препоръчва още Асоциация „Активни потребители“. 

Таблица с имената на изследваните продукти можете да видите тук 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Jedi govna , pederu !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Че това на кого не беше ясно та да е някаква новина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 8
DutyFree
преди 7 години
аххаха Простоват и некадърен г.лупак, на мен ли да ми говорят така!!!!???? хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 14
copper
преди 7 години
Трябва. И човешкият мозък трябва да е нагънат, но ти вирееш с двойно полиран, пхахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
А сиренето трябва да се прави от мляко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още