IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В сила са нови тарифи за лицензиране при износа на оръжие

По-ниските стари тарифи важаха до края на юни, с изтичането на стария Закон за експортния контрол на оръжията и технологиите с двойна употреба

13:56 | 10.07.12 г.
В сила са нови тарифи за лицензиране при износа на оръжие

От днес износителите на оръжие и на стоки и технологии с двойна употреба ще плащат по-високи такси за задължителните лицензи, издавани от министерството на икономиката, които са индексирани с процента на инфлацията от 2007 г. досега.

Това съобщиха за Investor.bg от ведомството по повод обнародваната в днешния брой на Държавен вестник нова тарифа за таксите, събирани по Закона за експортния контрол на оръжия и  изделия и технологии с двойна употреба.

Така за издаването на разрешения за износ или внос само от една държава фирмите ще плащат по 100 лева, а за глобални разрешителни таксата скача двойно. Администрацията ще събира допълнително и по 50 лева за разглеждането на самите заявленията на фирмите, кандидатстващи за лиценз.

При искане за продължаване срока на дейстивето на експортните разрешителни или за разрешителните за брокерска дейност таксата е 30 лева, гласи още постановлението на Министерския съвет (МС), одобряващо новата тарифа. Самите приходи от таксите се събират в специална сметка на МС.

Досегашните такси за този вид експорт бяха регламентирани със стария Закон за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба, действащ до 30 юни на тази година.

Новите тарифи са по Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба и са в сила от първи юли, поясниха още от министерството на икономиката.

За да не се товарят кандидатите с излишни административни процедури, експертите са се съобразили със Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол на стопанската дейност.

Затова и таксите са разделени на етапи, при които административната услуга може да бъде прекратена още на първия етап при подаването на заявление за издаване на лиценз, в случай, че се установят пропуски в документацията.

Вторият етап е свързан със самото издаване на лицензи, удостоверения за регистрация или разрешение, като не се събират такси за отстраняване на нередности или за предоставяне на допълнителна информация от страна на администрацията, посочват още от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още