Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В. Симеонов: Няма да позволим тотализаторът да замести Националната лотария

Казината и игралните трябва да останат само в 5-звездните хотели, категоричен е лидерът на НФСБ

В. Симеонов: Няма да позволим тотализаторът да замести Националната лотария

Снимка: БГНЕС

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов ще настоява Спортният тотализатор да не организира залагания онлайн. Това обяви самият той в ефира на БНТ.

"Целта на тотализатора е да подпомага спорта. Ние няма да му разрешим да заеме цялата тази ниша, която се освободи от Национална лотария", категоричен е заместник-председателят на Народното събрание и съпредседател на "Обединени патриоти".

По повод изразеното недоволство от спортни клубове срещу проектозакона за хазарта, Симеонов заяви, че те са организирани целенасочено и не е вярно, че основната част от спонсорите им са именно компании за спортни залози.

Той отново обясни тезата си, че казината и игралните зали трябва да останат само в 5-звездните хотели във вътрешността на страната и по морето, както и в крайграничните райони.

Затварянето на останалите зали ще се извърши постепенно, разсрочено до 2025 г., когато изтичат лицензите на повечето такива фирми, каза той. 

Още по темата


А аргументите за затварянето на игралните зали и казина депутатът очерта така: "Хазартът е болестна зависимост и носи много жертви. Промените в закона целят да ограничат хазартната зависимост на най-бедните, които са всъщност най-честите жертви".

Валери Симеонов се надява да получи широка парламентарна подкрепа за проектозакона си. Очаква това да бъде постигнато чрез диалог с партиите.

Припомняме, че в момента в деловодството на парламента има два законопроекта – един на Валери Симеонов и внесеният ден по-късно законопроект на ГЕРБ. 

ГЕРБ предлага Държавната комисия по хазарта да се трансформира в държавна агенция на подчинение на Министерския съвет. Идеята е новото ведомство да се превърне в специализиран орган на Министерски съвет, като така ще се отнемат правомощията на финансовия министър да назначава персонално членовете на комисията, на която е принципал. В законопроекта на ГЕРБ се предлага и да се разшири видът на хазартните игри, които може да организира Българският спортен тотализатор.

По-конкретно в текста е записано държавата да има право да получава лиценз за организирането на онлайн игри в казино, а всички организатори на хазартни игри да разполагат с мерки, гарантиращи отговорно залагане. 

Бизнесът подкрепя именно законопроекта на ГЕРБ и остро критикува текстовете на Валери Симеонов, тъй като, ако те бъдат приети, 637 обекта във вътрешността на страната ще бъдат затворени.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Петков: Основна цел е да бъде изкоренена репутацията за корупцията у нас