Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В средата на юли топлофикациите ще обявят сумите, които ще връщат на абонатите

Крайният срок за обжалване на фактурите се скъсява до 31 август, посочи председателят на КЕВР Иван Иванов

В средата на юли топлофикациите ще обявят сумите, които ще връщат на абонатите

Снимка: Олег Попов/Investor Media Group

В средата на юли топлофикационните дружества, които работят с природен газ, трябва да обявят сумите, които ще възстановят на своите абонати заради поевтиняването на синьото гориво с 40% със задна дата от август миналата година, както беше договорено между „Булгаргаз“ ЕАД и „Газпром експорт“, заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов в ефира на БНТ. 

Още по темата

„Това ще стане чрез изравнителните сметки за изминалия отоплителен сезон, посочи Иванов, като добави, че за първи път срокът за обжалване на фактурите се скъсява. Вместо през есента, крайният срок ще бъде 31 август.

По думите на председателя на КЕВР абонатите трябва да са уверени, че ще получат надвзетите суми.

„При представянето на изравнителната сметка на отделен ред ще бъде указано с каква сума се намалява изравнителната сметка поради надвзетите пари за природен газ за изминалите 8 месеца“, изтъкна Иванов.

Според него, когато сумата, която трябва да се възстанови, е по-голяма от тази, която по начало е в изравнителната сметка, в следващата месечна прогнозна сметка топлофикациите трябва да изчистят своето заплащане към крайните потребители.

По-рано този месец изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ ЕАД Александър Александров заяви, че процесът по обявяване на сумите за възстановяване ще стартира на 15 юни.

„В случай, че надвзетата от клиента сума надвишава първата сметка, прихващането ще продължи и в следващите фактури и така до изчерпване на надплащането“, изтъкна Александров.

На 1 май КЕВР намали цената на природния газ с 11%. В същото време беше намалена и цената на топлинната енергия, като тя варираше според топлофикационното дружество, а диапазонът на съкращенията достигна 1-5%.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември