Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

В училищното образование влизат още 60 млн. лева

За първи път се финансира национална програма за предучилищно образование, която гарантира равен старт за децата преди постъпване в училище

В училищното образование влизат още 60 млн. лева

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерският съвет одобри 11 национални програми за развитие на образованието през 2017 година, които ще осигурят допълнително финансиране на политики и мерки за равен достъп до качествено образование. През тази година за дофинансиране на предучилищното и училищното образование са предвидени 59,5 млн. лева, докато през миналата година средствата възлизаха на 50,3 млн. лева.

Парите се осигуряват от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на образованието и науката, съобщи пресцентърът на кабинета.

Още по темата

Утвърдените национални програми са „Оптимизация на училищната мрежа“ (с бюджет 30,7 млн. лв.), „Система за национално стандартизирано външно оценяване“ (4,4 млн. лв. ), „Роден език и култура зад граница” (1,2 млн. лв.),

„Ученически олимпиади и състезания“ (2,9 млн. лв.), „Осигуряване на съвременна образователна среда“ (4,7 млн. лв.), „Без свободен час “ (2,5 млн. лв.), „Квалификация“ (600 000 лв.),“ Създаване на достъпна архитектурна среда и сигурност в училище“ (1 500 000 лв.), „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“ (10,2 млн. лв.). „Развитие на системата на предучилищното образование“ (400 000 лв.) и „Обучение за ИТ кариера“ (270 000 лв.).

За първи път се финансира национална програма за предучилищно образование. Нейната цел е да се гарантира равен старт за децата преди постъпване в училище чрез осигуряване на дидактични материали и насърчаване на родителите да участват в заниманията.

Предвижда се да бъдат обхванати 130 детски градини и училища с подготвителни групи, 1600 деца и 1600 родители. Нова е и програмата „Обучение за ИТ кариера“, която е насочена към професионалните гимназии и профилираните гимназии с паралелки за професионална подготовка, които дават квалификация „Приложен програмист“.

Разширява се и обхватът на национална програма „Без свободен час“. В нея ще бъдат включени и детските градини, а не само училища, както е досега, а финансирането е увеличено с половин милион лева. Предвижда се осигуряване на не по-малко от 32 000 заместващи педагогически специалисти.

Бюджетът на програма „Оптимизация на училищната мрежа“ е увеличен с близо 6 милиона лева, които ще бъдат използвани за обезщетения на учители и персонал, с които са прекратени трудовите правоотношения поради пенсиониране или на друго основание.

Общият бюджет на програма „Информационни и комуникационни технологии” е с 3 млн. лева повече, отколкото през 2016 година. Парите ще се използват за осигуряване на съвременни информационни и комуникационни технологии и внедряване на иновативни методи на обучение в общо 700 училища и детски градини.

В поне 100 училища ще се осигури интернет връзка и достъп до облачни образователни услуги.

От заложените 4,7 млн. лв. по програма „Осигуряване на съвременна образователна среда” 2,4 млн. лв. са за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки чрез оборудване на лаборатории, 1,5 млн. лв. – за модернизиране на професионалното образование, и 800 000 лева – за осигуряване на целодневно обучение на учениците.

Малко повече от половината от предвидените по програмата „Ученически олимпиади и състезания” средства ще бъдат инвестирани в обучение на талантливи ученици, които да участват в олимпиади, а с останалите ще се организира провеждането и участието в национални и международни олимпиади и състезания.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Коментари (2)

1
 
0
 
2
преди 6 месеца
Ние предлагаме различни решения на заем от лв 5000 до лв 5.00000 (с нисък процент на 3 %), за финансиране на всички проекти, които имат значение за вас... Контакт: moutiercatherine@gmail.com
1
 
0
 
1
преди 6 месеца
Ние предлагаме различни решения на заем от лв 5000 до лв 5.00000 (с нисък процент на 3 %), за финансиране на всички проекти, които имат значение за вас... Контакт: moutiercatherine@gmail.com

Още от Икономика и политика
КЗП: Има специални правила за сделките от разстояние и извън търговски обект