IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Велев: Борбата срещу сивата икономика остава приоритет за АИКБ

Време е да намалим рязко бумащината около еднодневните трудови договори, казва председателят на работодателската организация

11:42 | 16.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Основно направление в работата на АИКБ ще продължи да бъде борбата с неформалната, сива икономика. Това коментира в интервю за Bulgaria ON AIR Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Коментарът е по повод конференцията "Образование и бизнес -  устойчиви общности", организирана от Bulgaria ON AIR и Bloomberg TV Bulgaria на 21 ноември 2016 в София.

Васил Велев допълва, че АИКБ има важен принос за въвеждането на еднодневните трудови договори, с които сивият сектор в зеленчукопроизводството и овощарството по негова оценка е намалял. 

„Сега е време да направим крачка напред – да въведем заплащането чрез ваучери с авансово платени данъци и да намалим рязко бумащината, възникнала около еднодневните трудови договори“, предлага той.

Велев критикува изпълнителната власт, която, по негова оценка “няма нищо против да се гордее с много добре институционализирания ни социален диалог и с отлично структурираните ни индустриални отношения, но само теоретично, а на практика никак не обича социалните партньори да си „пъхат носа“ във важните неща. Примерно във въпросите, свързани с управлението на дълга“.

„Този подход е много по-разрушителен от проявяваната понякога консервативност и нежелание за каквито и да е промени в дадени области от страна на синдикатите“, твърди той.

„Предизвикателствата са не само бъдещи, те са и настоящи...Действително, духът на времето не благоприятства изграждането на общността или на общностите. В миналото обединяването на хората около общи ценности и общи цели е било много по-лесно, отколкото днес. Отделен въпрос е, че днес все по-трудно се прокарва границата между почтената защита на интереса на общността и нерегламентираното лобиране“, коментира Велев.

Той смята, че сега тенденциите в обществото вещаят полагането на все по-големи усилия за защита на интересите на общностите (в това число и на бизнес общността), като и за самото запазване на целостта на тези общности.

Вижте цялото интервю тук.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още