IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Велев: Не може да се правят сметки на коляно за бюджета

Ако дългът се увеличава, той трябва да е до размера на новия дефицит, ако не се покрива от фискалния резерв, смята председателят на АИКБ

08:37 | 02.10.14 г.
Автор - снимка
Редактор
В. Велев: Не може да се правят сметки на коляно за бюджета

"Когато става дума за такива сериозни числа, не може да се правят сметки на коляно". По този начин председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев коментира пред телевизия Bulgaria on Air позицията на работодателите и синдикатите по отношение на актуализацията на бюджета, подготвена от служебното правителство.

“Не се управляват така публични финанси, не се управлява така държава, една баничарница се управлява от едноличните търговци по-добре, отколкото ни се демонстрира при управлението на публичните финанси в момента”, посочи Велев.

Той изтъкна две групи причини, поради които работодателските организации и синдикатите не приемат актуализацията. Първата са принципните причини – по думите на Велев бюджетът е финансов израз на проведените политики и е разумно актуализацията да бъде предложена от следващото правителство заедно с проектобюджета за следващата година.

Другата група съображения са същностни – заложеният свръхдефицит (3,6% от брутния вътрешен продукт (БВП) и нов дълг в размер на 4,5 млрд. лева и още 2 млрд. лева държавни гаранции заради банковия сектор.

Велев изтъкна, че работодателските и синдикалните организации не са получили изисканите от тях анализи – за изпълнението на бюджета за първите девет месеца на годината, анализ на приходите и разходите и на управлението на държавния дълг.

Той подчерта, че бюджетният дефицит е един от показателите, който определя пътя на страната ни към еврозоната, и като такъв важен праг не трябва да се преминава. Що се отнася до новия дълг, той допълни, че мотивите за предложението са описани с “половин изречение” в проекта за изменение на Закона за държавния бюджет.

Председателят на АИКБ посочи още, че работодателите и синдикатите предлагат, ако изобщо се увеличава дългът, то това да е до размера на новия дефицит, ако той не може да се покрие от фискалния резерв.

Велев разкритикува и Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ) за това, че не е предприел други действия във връзка с поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка (КТБ). "Акционерите и вложителите са отстранени от управлението на парите си и някакви хора им продават активите. Особеният надзор е оздравителна процедура, не ликвидация”, коментира той и допълни, че обществото вече не вярва на централната банка и на този управител.

По думите му тази година вероятно ще се реализира ръст на БВП от около 1%. Прогнозите на Асоциацията са за икономически растеж от 1,3 – 1,5%.

Той подчерта, че украинската криза и поставянето на КТБ под особен наздор са основните фактори, които влияят негативно на икономиката. “Нееднократно сме говорили, че ЕС има абсолютно неадекватно поведение и политика по отношение на този въпрос. Вместо проблемите да се решават заедно с Русия, се прави опит да се решават срещу Русия”, посочи той и допълни, че бизнесът в цял свят не одобрява въведените икономически санкции срещу руската икономика.

Друг фактор, който също влияе на икономиката според Велев, е дефлацията, заради която са намалели приходите в бюджета.

“Планираният ръст на БВП за следващите три години няма да бъде този, за съжаление и международната, и вътрешната ситуация водят към задържане на ръста”, заключи Васил Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още