IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В засегнатите от коронавируса райони на Италия живеят 15 хил. българи

Генералният консул в Милано съветва българските граждани да избягват пътувания до област Ломбардия

19:50 | 24.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Трамвай в Милано, Сверна Италия.<em> Снимка: Bloomberg/Francesca Volpi</em></p>

Трамвай в Милано, Сверна Италия. Снимка: Bloomberg/Francesca Volpi

15 000 българи живеят в засегнатите от коронавируса населени места в Италия, съобщи генералният консул в Милано Таня Димитрова пред БНР. Тя посъветва българските граждани да избягват пътувания до област Ломбардия, а ако в момента се намират там - да носят предпазни маски и ръкавици.

Отменени са голяма част от масовите събития, затворени са музеите и останалите забележителности в Милано, допълни Димитрова. 

"Всички супермаркети се поизпразниха. Няма стоки по магазините заради масовата реакция на гражданите, които са на територията на Милано и област Ломбардия, което със сигурност ще бъде преодоляно за 2-3 дни, защото това е първичната реакция и е съвсем нормално", посочи още генералният консул.

"Властите дават най-доброто от себе си, така че жертвите са само възрастни граждани със съпътстващи заболявания. Имаме позитивни новини от болницата в Рим – трима души ще бъдат изписани, тъй като болестта е овладяна“, каза още тя.

По нейните думи към момента няма забрана да се напуска област Ломбардия, полетите не са спрени.

„Препоръчваме на всички да бъдат внимателни, както знаете на летище София има термокамери, така че всички пристигащи ще бъдат проверявани за евентуална треска“, допълни Димитрова.

Българските дипломати в Италия са в контакт с българите в най-тежко засегнатите области в Италия - Ломбардия и Венето, съобщи външният министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че не е необходима намеса на българската държава за извеждането от страната, тъй като границите не са затворени:

"Звънят, притесняват се хората. Още вчера МВнР оповести препоръки към българските граждани живеещи там, но и пътуващи или планиращи пътуване. Силно препоръчваме да се пътува в тези две области само в краен случай. Границите на Италия с другите държави не са затворени, така че могат да напуснат във всеки един момент, в който решат", сподели още Захариева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още